jak chłodnictwo zrewolucjonizowało branżę spozywczą
Branża spożywcza jest najdynamiczniej rozwijającą się branżą na rynku gospodarczym.
Produkcja jedzenia odbywa się przez cały czas, nieustannie, dlatego firmy spożywcze potrzebują w tym celu wielu chłodni, na przetrzymywanie produktów spożywczych przewożonych regularnie według zamówienia do sklepów, i hurtowni. Duże zapotrzebowanie na produkty spożywcze sprawia, że są w tej chwili mamy do wyboru produkty przeróżnych producentów, oferujących swój towar w różnych cenach. Cena za produkty spożywcze w dzisiejszych czasach ma ogromny wpływ. W wielu przypadkach wolimy zapłacić więcej, aby móc jeść zdrowsze i bardziej ekologiczne produkty. Wiele artykułów, szczególnie nabiał, mięso, lody, sery, masła, margaryny, są przetrzymywane w zimnie. Ciepło doprowadziłoby do ich zjełczenia, rozpuszczenia,i po prostu zepsucia. W sklepach możemy zauważyć, że tego typu asortyment jest umieszczony w otwartych lodówkach. Chłodnictwo sprawia, że nie mamy problemu z ich przetrzymywaniem w domu. Dzięki lodówkom i zamrażalkom, możemy przetrzymywać produkty od dnia zakupu, jeszcze przez długi czas, zamieszczony zwykle na opakowaniu danego produktu. Chłodnictwo jest działem techniki, dzięki któremu został zrewolucjonizowany świat pod względem przetrzymywania żywności. Utrzymywanie niskich temperatur dzięki urządzeniom chłodniczym sprawia, że możemy do lodówki i zamrażalki wkładać produkty, które możemy otworzyć za kilka dni, lub tygodni. Bez chłodzenia byłoby to niemożliwe. Kupione produkty musielibyśmy zjeść od razu. Szczególnie w lato, lub w cieplejsze dni w roku. Chłodnictwo rozpoczęło swoją drogę od czasu, kiedy to chińscy przemysłowcy przetransportowywali całe bloki lodu, do miejscowości, w których mieszkali, w celach przedłużenia świeżości mięsa, owoców, warzyw, czy wyrobów mlecznych, które sprzedawali, lub które mieli w domostwach. Dzisiaj nie musimy wyruszać w długa podróż, czasami nawet niebezpieczna, żeby móc samodzielnie ochłodzić żywność w domu. Wystarczy w tym przypadku nam lodówka, albo zamrażalka, dzięki której możemy przetrzymywać żywność jeszcze dłużej niż w lodówce.
Nadesłał:
wędzony
|