Jak dobierać obrusy i tzw. bieliznę stołową?


Jak dobierać obrusy i tzw. bieliznę stołową?
2011-02-15
Stołowa bielizna, niezależnie od tego, czy jej przeznaczeniem jest służenie w domu czy w wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, musi zostać odpowiednio dobrana pod wieloma względami.

Tylko kierując się kilkoma prostymi zasadami uda nam się stworzyć wytworną dekorację na naszym stole.

Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że na pełen komplet bielizny stołowej składa się obrus, a także serwety i nakładki. Najczęściej obrusy do restauracji wybierane przez restauratorów posiadają klasyczny wygląd, choć wiele w tej kwestii zależy od tego, w jakim stylu urządzony jest lokal.

Jeśli jest to elegancja w klasycznym wydaniu, to obrusy dobierane do takich wnętrz są białe lub kremowe, czasem zawierają dodatkowe zdobienia w postaci delikatnych wzorów lub deseni. Tam, gdzie natomiast panuje bardziej orientalny, bądź też barokowy nastrój, obrusy posiadają intensywne barwy, świetnie komponując się tym samym z resztą otoczenia. Wspomniane nakładki dopełniają całości, jednakże ich również nie możemy wybierać bez zastanowienia. Ich kolor musi pozostawać w kontraście do obrusu, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby był taki sam, jak barwa serwetek.

Bankietówki również nie powinny mieć takiego samego koloru jak obrus, chyba że zamierzamy zostawić jako element kontrastowy same nakładki. Tymi samymi zasadami możemy kierować się zarówno w naszych domach, jak i w restauracjach. W lokalach gastronomicznych możemy pozwolić sobie natomiast na dodatkową reklamę. Wystarczy, że kupując bankietówki zamówimy również wykonanie na nich haftowanego logo naszej firmy. W ten sposób podkreślimy prestiż naszej restauracji. Gdzie najlepiej kupować konfekcję obrusową? Wszystko zależy od jakości jaką zaoferuje nam sklep (internetowy lub stacjonarny) i cen. Tutaj sprawa jest już bardziej indywidualna.

Nadesłał:

obserwator

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl