Jak dobierać węglowodany?
Wśród diet białkowych utarło się przekonanie, że węglowodany to zmora każdej kuracji odchudzającej. Węglowodany zostały uznane jako wróg, który zagraża gubieniu zbędnych kilogramów.
Jest to błędne przekonanie, bo węglowodany to główne źródło energii, szczególnie dla mózgu, dlatego bardzo ważne jest, żeby nasz organizm otrzymał odpowiednią porcję węglowodanów. Szacuje się, że w diecie człowieka zawartość węglowodanów powinna wynosić od 50-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
Nie wolno eliminować z diety cukrów, ale należy nauczyć się je w odpowiedni sposób rozróżniać i dobierać we właściwy sposób do potrzeb organizmu. Jeśli chodzi o węglowodany, które nie koniecznie są mile widziane przez organizm to należy unikać cukrów prostych. Niestety są one spożywane przez nas w nadmiarze, a znajdują się głównie w słodyczach, napojach słodkich, ziemniakach, białym pieczywie. Są to węglowodany o wysokim indeksie glikogenowym, które organizm bardzo szybko trawi i wchłania, podnosząc tym samym w dość krótkim czasie poziom glukozy we krwi. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby organizm był wstanie w tak krótkim czasie spożytkować tak dużą ilość glukozy na źródło energii. Gdy organizm nie jest przygotowany na taką okoliczność zamienia nadmiar węglowodanów na tłuszcze, a my zyskujemy kolejny nadmiar tkanki tłuszczowej. To bardzo ważna informacja dla osób, które chcą wyeliminować z menu te produkty i składniki, które przyczyniają się do zwiększania wagi.
Musisz więc przywiązywać większą uwagę na dobór węglowodanów. Staraj się sięgać po węglowodany złożone np. produkty zbożowe z grubego przemiału, pieczywo razowe, kasze, otręby, makarony pełnoziarniste, rośliny strączkowe i surowe, świeże warzywa i owoce. Dodatkowym plusem, który działa na korzyść powyżej wymienionych produktów jest fakt, że oprócz węglowodanów złożonych dostarczają one m.in. błonnik, witaminy z grupy B i minerały.
Generalnie wyróżniamy 3 podstawowe rodzaje węglowodanów. Są to już wcześniej przedstawione cukry proste i złożone, a ostatni rodzaj to włókno, czyli błonnik. To jeden z kluczowych elementów diety odchudzającej. Dlaczego?
Otóż błonnik jest powszechnie znany i poważnie traktowany przez osoby, które chcą schudnąć, ponieważ ten składnik skutecznie redukuje masę ciała. Błonnik dostarczony do organizmu w środku pęcznieje i tym samym automatycznie zwiększa poczucie sytości. To skuteczny sposób na stosowanie się do zaleceń dietetycznych. Pozwala wyeliminować podjadanie między posiłkami, a tym samym sprzyja odchudzaniu.
Nadesłał:
Tobisz
|