Jak nie spalić się na Grillu


2015-04-27
Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” niezależnie od płci (72% kobiet i 76% mężczyzn) i miejsca zamieszkania, wszyscy poszukujemy nowych przepisów na potrawy z grilla.

Skąd najczęściej czerpiemy inspiracje? Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą? Na podstawie wyników badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” powstało 5 zasad udanego grilla.

 

1.    Kiełbasa z grilla do lamusa

Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko – od ananasa po placki z ziemniaków. Coraz częściej robiąc grilla, chcemy się wyróżnić. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” ponad połowa z nas planując obiad pod gołym niebem szuka przede wszystkim przepisów nowych, a aż 64% zwraca uwagę głównie na oryginalność. Szykując grilla spróbujcie zaskoczyć biesiadników.

 

2.    Improwizuj

Noszenie ze sobą kartek z przepisami do ogrodu? Za żadne skarby! W trakcie przygotowań potraw grillowych chętniej eksperymentujemy i gotujemy ‘z fantazją’. Z badania wynikło, że ściśle przepisu trzyma się tylko co 12 badany, częściej przepis jest traktowany jako baza do stworzenia nowego dania. Spróbujcie pobawić się podczas gotowania i puśćcie wodze fantazji. W sklepach pojawiają się sezonowe produkty, które aż się proszą, by użyć ich podczas przygotowania posiłku. Może podczas eksperymentowania stworzysz swoje nowe flagowe danie, które zostanie w Waszym jadłospisie już na zawsze. Warto takie kreatywne zmiany przepisów zapisywać, by móc następnie odtworzyć je na kolejnym grillu.

 

3.    Poszukaj wśród znajomych

Nie wiesz, co zrobić na najbliższego grilla? Zapytaj znajomych. To jest czas, kiedy chętniej spotykamy się z osobami w zbliżonym do nas wieku – przyjaciółmi i rodziną. Warto podpatrzeć, co oni przyrządzają. Co trzeci badany szuka przepisów grillowych u swoich przyjaciół i znajomych, a 69% chętniej sięgnie po przepis, który wypróbował ktoś znajomy. Na szczęście w dobie internetu przekazywanie przepisów nie jest już problemem. Czasem wystarczy jedno kliknięcie na profil znajomego na www.fooder.pl – warto z tej możliwości skorzystać. Oczywiście nie musicie kopiować ich przepisów, ale może znajdziecie u nich inspirację dla siebie.

 

4.     Zapytaj młodszych

Najlepsze przepisy zna babcia? Nie w tym przypadku! Grillowanie uważamy za tak nowatorskie zajęcie, że często po przepisy idziecie do… własnych dzieci. Młodsi, którzy na co dzień nie gotują, chętnie w czasie letnim łapią się za ruszt. Zapytajcie się, czy może im udało się stworzyć coś niekonwencjonalnego, a jeśli macie możliwość podejrzeć ich zbiory przepisów, tym łatwiej czerpać z nich inspirację. Może zamieszczają swoje ulubione przepisy nawww.fooder.pl? Jak wynika z badania „Fooder. Polacy, przepisy, internet.” już co szósty badany zwraca się do młodszego pokolenia z prośbą o przepisy grillowe, podczas gdy do starszego pokolenia chodzimy o połowę rzadziej. 

 

5.    Nie zapominaj o podaniu

 

Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajcie o estetycznym podaniu. 73% z nas szukając przepisów na tę okazję bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

 

Zajrzyj na mojego Foodera

Grillując chętnie polegamy na znajomych i ich doświadczeniu. Często mamy możliwość spróbowania ich specjałów na spotkaniu towarzyskim. Jednak jak dzielić się przepisem, by nie burzyć miłego spotkania szukaniem kartki i długopisu? Świetnym sposobem jest platforma www.fooder.pl, na której możemy nie tylko z łatwością gromadzić swoje ulubione przepisy, ale również dzielić się nimi z innymi i nawzajem się inspirować. Jest to świetny sposób na podpatrzenie co robią nie tylko znajomi, ale też młodsze pokolenie, którego kreatywność w kuchni może nas niejednokrotnie zaskoczyć. A gdy już zdobędziemy przepis i zmodyfikujemy pod swoje gusta, to na Fooderze bez problemu zapiszemy zmiany i stworzymy swoje unikatowe grillowe danie, do którego możemy dodać własne zdjęcie i pochwalić się nim wśród internautów. Zamiast naprędce dyktować znajomym swoje popisowe danie, można powiedzieć „sprawdź na moim Fooderze”.

Dzielenie się przepisami jeszcze nigdy nie było takie proste!

 

Aplikacja dostępna na www.fooder.pl

Nadesłał:

Justyna Moskalewicz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl