Jak powinno wyglądać jedzenie dla przyszłej mamy?


Jak powinno wyglądać jedzenie dla przyszłej mamy?
2012-02-06
To bardzo istotne dla przyszłych matek! Klika zasad i odpowiedzi na pytania np. jak powinna być komponowana dieta w ciąży?

Jakie witaminy i minerały są ważne? Czy koniecznie trzeba w trakcie ciąży robić oczyszczanie organizmu z toksyn?

Jeżeli nie chorowałaś na różyczkę, wypadałoby pamiętać o szczepieniu ochronnym – minimum na 2 miesiące przed zajściem w ciąże. Nie miej kontaktu z chorymi na różyczkę w trakcie ciąży, ponieważ wirus jest w stanie wywołać wady wrodzone maleństwa. Podczas ciąży pamiętaj o cyklicznych spotkaniach z ginekologiem i zalecanych badaniach kontrolnych. Dzięki temu dowiesz się które witaminy i minerały musisz jeść i jak powinna być ułożona twoja dieta w ciąży, lekarz prowadzący powinien widzieć po badaniach kontrolnych czego potrzebuje twój organizm.

Planując ciążę, porozmawiaj ze swoim lekarzem w sprawie stosowania kwasu foliowego. Zapobiegnie częstym problemom w czasie ciąży. W okresie około koncepcyjnym i w trakcie ciąży unikaj stosowania lekarstw bez wskazań lekarskich. Zmień swoją dietę też zanim zajdziesz w ciąże na zdrowe odżywanie, bogate w witaminy szczególnie a i e.

Rzuć palenie – zredukujesz wówczas ryzyko przedwczesnego porodu lub zbyt małej masy urodzeniowej dziecka. A zanim zajdziesz w ciąże zafunduj sobie oczyszczanie organizmu z toksyn. Zatroszcz się o siebie, zrelaksuj się, ale nie leniuchuj. Pospaceruj, uprawiaj wskazane ćwiczenia.

Nie zapominaj o tym iż dieta w ciąży powinna być zaopatrzona w potrzebny, a zwykle niedoceniany pierwiastek (aż połowa ciężarnych nie zażywa jodu) zalecany kobietom w ciąży. W postaci naturalnej jod jest w rybach morskich, owocach morza, szpinaku. Czemu jest potrzebny? Ma duże znaczenie dla rozwijającego się mózgu, zapobiega chorobom tarczycy u mamy.

Podczas ciąży zaleca się przyjmowanie żelaza szczególnie w II i w III trymestrze ciąży. Twoja dieta w ciąży powinna być bogata w jedzenie które zawiera żelazo: suszone owoce, orzechy nerkowca, migdały, szpinak i wątróbkę. Produkty te łącz z owocami bogatymi w witaminy C i E, które pomagają w absorpcji żelaza. Czemu żelazo jest ważne? Zrównoważona zawartość żelaza w organizmie chroni przed anemią u mamy i maleństwa.

Dieta w ciąży i całe zdrowe odżywianie jest dość trudne do skomponowania tak, aby dzienne menu mieściło wszystkie potrzebne składniki. Zaleca się wtedy wspierać dietę suplementami diety przeznaczonymi specjalnie dla przyszłej mamy.

Nadesłał:

Tobisz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl