Jak przechowywać żywność w lodówce [infografika]
Firma Samsung przedstawia proste rady i nowoczesne technologie, dzięki którym żywność w Twojej lodówce będzie świeża i pełna wartości odżywczych.
W naszych kuchniach każdego roku marnuje się zbyt dużo jedzenia. Jednym z powodów są nieodpowiednie warunki, w których ją przechowujemy. Wystarczy zmiana kilku nawyków oraz edukacja na temat właściwego przechowywania różnych grup produktów spożywczych w lodówce, by zachować świeżość, wartości odżywcze oraz apetyczny wygląd naszego jedzenia. Firma Samsung przedstawia proste rady i nowoczesne technologie, dzięki którym żywność w Twojej lodówce będzie świeża i pełna wartości odżywczych.
Polskie gospodarstwa domowe wyrzucają rocznie 2 mln ton żywności, co jak wynika z raportu przeprowadzonego przez Polską Federację Banków Żywności w 2016, daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia. Aby temu zapobiec, warto więc zadbać o to, by w naszych domach odpowiednio przechowywać żywność. Wszystkie lodówki firmy Samsung wyposażono w system No Frost eliminujący wilgoć z powietrza wewnątrz urządzenia – główną przyczynę psucia się żywności. Systemy All Around Cooling i Multi Flow pozwalają na uzyskanie równomiernej temperatury na różnych poziomach lodówki, by jedzenie zawsze było przechowywane w odpowiednich do tego warunkach. System Twin Cooling Plus™ czyli dwa niezależne obiegi powietrza umożliwiają niezależną pracę chłodziarki i zamrażarki, zapobiegając mieszaniu zapachów. Dodatkowo to rozwiązanie gwarantuje zachowanie wilgotności na poziomie 70% w komorze chłodziarki, dzięki czemu najłatwiej psujące się produkty mogą być przechowywane w najkorzystniejszych dla nich warunkach.
Wykorzystywanie proponowanych przez Samsunga technologii oraz wiedza na temat prawidłowego przechowywania produktów spożywczych pozwoli nam ograniczyć marnowanie żywności. Kupujmy, przechowujmy i jedzmy więc z głową. Poniżej przedstawiamy kilka ważnych informacji o prawidłowym przechowywaniu żywności.
Nadesłał:
Dfusion
|