Jak się odżywiać przy nowotworach


Jak się odżywiać przy nowotworach
2015-12-11
Nowotwory to temat kontrowersyjny i ciężki, gdyż dla wielu cierpiących z ich powodu osób jest to prawdziwa tragedia.

 Tym trudniej jest pisać o jakichkolwiek zaleceniach, mających na celu pomoc w wyzdrowieniu czy załagodzeniu objawów choroby. W końcu jaką mamy pewność, że to, dane zalecenie nam pomoże, a tym bardziej nie zaszkodzi? Dziś jednak chcemy przytoczyć kilka opinii doktora Jana Pokrywki dotyczących nowotworów, które  opierają się na odpowiednio skomponowanej diecie mającej właściwości zdrowotne, również w przypadku walki z nowotworem. Tak jak każda inna metoda leczenia, tak i dieta nigdy nie będzie gwarancją wyzdrowienia, gdyż zależy ono od wielu innych czynników. Warto jednak włączyć  poniższe zalecenia dietetyczne do swojego jadłospisu i zwiększyć swoje szanse na wygraną w tej trudnej walce o zdrowie. 

Ważne tłuszcze

 W diecie przeciwnowotworowej zaleca się spożywanie tłuszczów w odpowiednich proporcjach w stosunku do białka oraz węglowodanów. Proporcja ta wygląda następująco: 80% tłuszczy, 10% białka, 10% węglowodanów.

Źródłem tłuszczy mogą być takie produkty, jak: masło ryby, oleje, smalec, tłuste mięso. Źródłem białek jest nabiał, mięso, ryby, warzywa, owoce, nasiona, natomiast źródłem węglowodanów są: cukier trzcinowy oraz buraczany, mąka, ryż, kasza, miód, owoce i część warzyw. Ponieważ pożywieniem raka jest cukier, należy go dostarczać organizmowi w minimalnych ilościach, czyli nie przekraczając wskazanego 10% w całej diecie (czyli 10% kalorii). 

Które tłuszcze najlepsze

Istotne jest również, po które tłuszcze sięgamy. Nie od dziś wiemy, że część tłuszczy ma zbawienny dla naszego zdrowia wpływ, a inne, wręcz szkodliwy. Unikać należy tłuszczy trans, które znaleźć można w olejach rafinowanych, margarynie oraz wszystkich produktach, w których wykorzystuje się te tłuszcze w produkcji czyli chipsy, pączki, ciasta, frytki etc.

Jakie tłuszcze spożywać? Przede wszystkim te roślinne, nierafinowane,  na przykład bardzo zdrowy, zimno tłoczony olej lniany, oliwa z oliwek.

Warto również wspomnieć o diecie przeciwnowotworowej opracowanej przez dr Budwig, która wtłaczała do organizmu pacjentów kwasy Omega- 3 w postaci dobrze przyswajalnej pasty składającej się z chudego twarogu oraz oleju lnianego zimno tłoczonego.

Więcej na temat diety i zaleceń doktora Pokrywki można przeczytać w artykule: http://longevitas.pl/odzywianie-przy-nowotworach/ 

Nawet, jeśli nie cierpimy na choroby nowotworowe, warto wziąć pod uwagę zalecenia i zadbać o swoje zdrowie zawczasu.

 

Źródło informacji: Akademia Długowieczności 

 

Nadesłał:

JoannaS

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl