Jak skomponować zdrową dietę?
Zdrowa żywność staje się coraz bardziej popularna i coraz więcej osób zapatruje się w stoiskach z ekologiczną żywnością. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup produktów należących do piramidy zdrowego odżywiania, skomponuj własną dietę adekwatną do wieku, płci i wagi.
Tylko zdrowa i zbilansowana dieta pozwoli cieszyć się dobrym samopoczuciem każdego dnia.
Niezbędne produkty żywnościowe
Z pewnością nie raz zadajesz sobie pytanie - jakie produkty należą do kanonu zdrowej żywność. Większość dietetyków odpowiada na to pytanie, wymieniając na pierwszym miejscu owoce i warzywa oraz produkty zbożowe. Zielone warzywa i owoce są źródłem błonnika pokarmowego, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne. Powinno się je spożywać przy okazji każdego posiłku, ponieważ zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Z kolei ekologiczne produkty zbożowe są cennym źródłem żelaza, miedzi i cynku oraz zawierają węglowodany - niezastąpione źródło energii. Natomiast, musli, płatki, makarony zawierają dużą ilość białka niezbędnego do budowy kości.
Zasady komponowania posiłków
Zanim wybierzesz się na zakupy do pobliskiego supermarketu, zastanów się jak skonstruować codzienne menu, aby spełniało zalecenia żywnościowe. Zdaniem dietetyków, zdrowe żywienie powinno mieć miejsce w regularnych odstępach czasu. Konieczne jest zjedzenie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia w stałych porach.
Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które powinno składać się z białka i węglowodanów. Warto również wprowadzać przekąski między posiłkami w postaci warzyw, orzechów i owoców. Zdrowa żywność wiąże się także z ograniczeniem spożywania posiłków przed snem.
Piramida zdrowego odżywiania
Podstawę piramidy zdrowego żywienia tworzą warzywa i owoce. Następnie, przetwory mleczne i chude mleko zawiera wapń i witaminę B2 i D, która zapobiega chorobom kości. Osoby nietolerujące cukier, znajdujący się w mleku, powinny spożywać napoje fermentowane, jak np.: jogurty pitne czy mleko kwaszone. Produkty mleczne są cennym źródłem białka, niezbędnego budulca kości. W codziennym menu nie może zabraknąć mięsa i ryb, które zawierają witaminy z grupy B. Zaleca się jedzenie chudego, białego mięsa z drobiu. Zdrowa żywność to również produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które budują błony komórkowe organizmu.