Jak stworzyć kameralny nastrój w skromnej restauracji?


Jak stworzyć kameralny nastrój w skromnej restauracji?
2020-10-29
Wiele osób uważa, że lokale gastronomiczne położone na uboczu nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, ale to nieprawda. Jedzenie jest poniekąd czynnością dość intymną i nie wszyscy dobrze się czują w miejscach, gdzie zza każdego stolika spoglądają w naszą stronę zupełnie obcy ludzie.
Za pomocą jakich środków stworzyć kameralny nastrój, by przy okazji takie miejsce mogło przyciągać i zachęcać swoim wyglądem?

Lokal gastronomiczny i gra światłem

Światło oraz odpowiednie jego dopasowanie ma dla lokalu gastronomicznego ogromne znaczenie. To właśnie ono w dużej mierze odpowiada za całą atmosferę. Nie powinno być zbyt intensywne, ale też niezbyt przytłumione. Światło główne nie może razić w oczy, a jeśli zdecydujemy się na małe lampki typu “grzybki” przy stolikach, możemy zadbać o to, by nasi Klienci mieli możliwość własnoręcznego dopasowywania światła do swoich oczekiwań. Najważniejsze, żeby w czasie przebywania i zwierzeń przy stolikach móc widzieć siebie nawzajem wyraźnie, nawet przy ściemnionym świetle.



Klimat restauracji a odzież pracowników

To, w jaki sposób prezentują się pracownicy danego lokalu gastronomicznego również ma ogromne znaczenie dla ogólnej atmosfery miejsca. W klimatycznych restauracjach oraz tawernach przywiązuje się niezwykle silną uwagę do stroju, jego jakości, koloru i fasonu. Odpowiednio dobrane spodnie kucharskie i kelnerskie pokażą Klientom, że w danym lokalu zatrudniani są wyłącznie pracownicy o wysokiej kulturze osobistej, czyści i schludni, wiedzący bardzo dobrze czym w praktyce jest klasyczna elegancja. Dopełnieniem stroju każdego kelnera i kucharza są fartuchy lub zapaski kucharskie, wykonane z wytrzymałych i dobrych jakościowo materiałów. W tej chwili prawdziwym symbolem kucharskiej elegancji stały się fartuchy oraz zapaski jeansowe. Pasują zarówno do ciemnej jaki jasnej oprawy stroju pracownika restauracyjnego.



Nastrój tworzą ludzie!

Przyjemny i dyskretny klimat w restauracji stworzą nie tylko specyficzne dekoracje oraz sprytne operowanie światłem. Ogromne znaczenie ma też atmosfera panująca w zespole pracowników. Klienci będący mimowolnymi świadkami awantur na zapleczu lub zmuszeni borykać się z nadmiernym zainteresowaniem czy napastliwością kelnerów raczej drugi raz nie odwiedzą tego samego miejsca. Nadmierny luz w przyjmowaniu gości także nie jest wskazany. Wystarczy uśmiech i zwykła, niewymuszona serdeczność.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl