Jak wybrać deskę do krojenia?


Jak wybrać deskę do krojenia?
2014-11-05
W kuchni potrzebujemy wielu różnych akcesoriów, ale rzadko kiedy coś przydaje się tak często, jak deska do krojenia. Jest to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni, stąd należy przy jego wyborze zwrócić szczególną uwagę na zastosowanie oraz charakterystykę danego produktu.

Nawet osoby niedoświadczone w wyborze tego typu akcesoriów mogą dobrać właściwą deskę, jeśli tylko przeanalizują odpowiednio cechy wszystkich dostępnych w sprzedaży produktów tego rodzaju, a potem dostosują do swoich potrzeb to, co będzie odpowiadało im najbardziej.
Obecnie w sprzedaży jest kilka rodzajów desek do krojenia, które różnią się przede wszystkim rodzajem materiału, z którego zostały stworzone. Najbardziej popularne, a zarazem najpowszechniejsze oraz najtańsze są deski stworzone z plastiku. Mogą one przyjmować różne wielkości oraz kolory, mają zwykle również dookoła powierzchni cięcia zbiornik retencyjny, który zapobiega wypływaniu płynów poza powierzchnię deski.

Niemniej popularne są deski drewniane, już droższe, choć ich cena zależna jest przede wszystkim od rodzaju wykorzystanego drewna. Tutaj podkreślane są kolory naturalne, choć wyróżnia się deski o różnych wielkościach oraz kształtach. Obecnie na rynek wchodzą również bambusowe deski do krojenia, choć są one dość kosztowne w porównaniu do innych desek. Ostatnie, choć najmniej popularne z różnych względów, są deski szklane czy marmurowe. Zachwycają wyglądem i kolorystyką, jednak trzeba je odpowiednio konserwować i uważać, aby się zwyczajnie nie stłukły.
Do najbardziej wytrzymałych teoretycznie należą deski plastikowe, jednak tutaj, aby deska spełniała nasze oczekiwania i była higieniczna, musimy wydać niemałe pieniądze. Klasyczne deski dostępne w sklepach za nieduże sumy będą łatwo poddawać się działaniu noża, co znów spowoduje tworzenie się bruzd, w których rozwijać będą się bakterie. Z tego powodu deski trzeba sterylizować. Inaczej jest, gdy bierzemy pod uwagę drewniane deski do krojenia. Im twardsze drewno, tym wyższa cena deski, ale tutaj pozostaje nam jedynie odpowiednia konserwacja z pomocą olejów. Drewno bowiem samodzielnie zasklepia powstałe zarysowania, jako że jest materiałem naturalnym. Co więcej, ma również właściwości bakteriobójcze, wynikające z charakterystyki materiału.


Za najlepsze w ostatnich czasach uważa się jednak deski do krojenia stworzone z bambusa. Bambus zachowuje się w wielu aspektach jak drewno, zachowując jego właściwości regeneracyjne i bakteriobójcze. Jednocześnie, jest twardszy i mniej podatny na uszkodzenia. Co więcej, przy jego produkcji nie stosuje się klejów. Deski bambusowe, w odróżnieniu np. do marmurowych czy szklanych, są lekkie, łatwe w czyszczeniu i mało podatne na uszkodzenia, jeśli tylko dbamy o ich właściwą konserwację.

Nadesłał:

brenna

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl