Jak zachować szczupłą sylwetkę po lecie?
Jesień to ważny czas dla naszego ciała. Po wakacyjnym wypoczynku wracamy do codziennych obowiązków i pracy, zmieniając - często diametralnie -nasze dotychczasowe aktywności i przyzwyczajenia. Co zrobić, aby wraz z latem nie przeminęły wakacyjne kształty – podpowiada dietetyk – Halszka Sokołow.
Kiedy pogoda zmienia się na jesienną, warto przygotować do tych zmian również nasz organizm. On z pewnością nam się za to odwdzięczy!
Po pierwsze dieta
Jesienno-zimowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Nie może w niej zabraknąć żadnych składników odżywczych, gdyż to one właśnie wpływają na naszą odporność, samopoczucie i witalność. Tylko dobrze odżywiony organizm jest w stanie prawidłowo funkcjonować, regenerować się, a w rezultacie zapewniać nam atrakcyjny wygląd i obronę przed infekcjami.
Jesienią nie rozstawajmy się więc z owocami i warzywami. Do każdego z posiłków starajmy się włączać warzywa lub owoce. Postawmy przede wszystkim na lokalne pełnowartościowe produkty takie jak buraki, dynię, marchew, jarmuż, seler, pory, jabłka, gruszki czy śliwki. Możemy jeść je w różnych postaciach – gotowane na parze, pieczone, duszone a także surowe. Warzywa i owoce dostarczą nam m.in. sporo witaminy C, żelaza, magnezu, różnego rodzaju przeciwutleniaczy a także błonnika pokarmowego.
Dla dobrego, zdrowego wyglądu i zgrabnej sylwetki niezwykle ważne są również produkty bogate w białko. Składnik ten jest obecny m.in. w różnego rodzaju produktach mlecznych, jajkach, rybach, chudym mięsie (np. wołowinie czy cielęcinie) czy nasionach roślin strączkowych. Jego źródłem – przy okazji niskokalorycznym i bogatym w składniki odżywcze – jest także mięso z kurczaka. Kurczak kurczakowi jednak nierówny. Dlatego wybierzmy raczej jego zdrowszą wersję, np. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, którego mięso jest lekkie, mniej tłuste od tradycyjnego kurczaka i doskonale sprawdzi się uosób będących na diecie. A do tego Zagrodowy jest karmiony wyłącznie paszą roślinną. Dzięki temu, dania z niego przyrządzone mają wyśmienity smak i aromat.
Pamiętajmy również o cennych produktach skrobiowych – różnego rodzaju kaszach m.in. jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, brązowym ryżu, pełnoziarnistym makaronie a także ciemnym pieczywie czy płatkach owsianych.
Długie, jesienne i zimowe wieczory stwarzają niestety więcej okazji do podjadania. Jak sobie z tym poradzić? Zamiast tłustych przekąsek i słodyczy w ramach „koła ratunkowego” wybierajmy najmniej kaloryczne rozwiązania np. pokrojoną w słupki marchewkę, kalarepkę, szklankę soku pomidorowego - to właśnie nimi starajmy się przede wszystkim zahamować apetyt. Uważajmy, by nie sięgać wtedy po duże ilości orzechów, pestek czy nasion, które – choć niezwykle cenne – należą do produktów o bardzo wysokiej wartości kalorycznej. Te produkty powinny być obecne w zdrowej, pełnowartościowej diecie, ale w niewielkiej i kontrolowanej ilości.
Nie rezygnuj z aktywności
Bieganie, jazda na rowerze czy rolki – letnia pogoda sprzyja uprawianiu sportu na świeżym powietrzu. Co zrobić, kiedy aura zmienia się w chłodniejszą i deszczową? Przede wszystkim nie rezygnować ze sportu! Ruch to nie tylko lepsza sylwetka, lepsza praca serca czy dotlenienie organizmu. To także potężna dawka endorfin i tarcza przeciw słabszemu samopoczuciu.
Jesienią, warto poszukać alternatywy dla uprawianych przez nas aktywności. Fitness, pilates, basen – to tylko kilka dyscyplin, które możemy uprawiać cały rok. Opcji jest wiele, dlatego już teraz warto się za nimi rozejrzeć. Dobrze też zachęcić do ruchu jakąś bliską osobę, np. koleżankę czy przyjaciółkę, która będzie nas wspierać w systematyczności i dbać o wytrwałość w wykonywaniu zaplanowanych treningów.
Bez motywacji ani rusz
Przygotowanie do jesieni zacznijmy od motywacji. Warto zastanowić się, co tak naprawdę chcemy osiągnąć? Jaki jest nasz cel? Ile czasu chcemy mu poświęcić? Dlaczego właśnie teraz chcemy się tym zająć? I najważniejsze - co konkretnie zamierzamy zrobić? Te odpowiedzi warto zapisać na kartce i stale sobie przypominać. Ważne, by cel wyznaczyć możliwie najbardziej konkretnie: zamiast pisać „będę jeść zdrowiej” czy „zadbam o siebie”,nazwij to inaczej np. „zacznę jeść śniadania”, „ograniczę jedzenie słodyczy do 2 razy w tygodniu”, „każdego dnia zjem nie mniej niż pół kilograma warzyw”. Dzięki takiemu dokładnemu planowi, opartemu na realnych założeniach będziesz wstanie dokonać tej jesieni wielkich zdrowych zmian! Powodzenia J
***
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu –w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|