Jaką wybrać kuchenkę?
Stając przed wyborem nowej kuchenki, stajemy przed nie lada dylematem: czy ma być ładnie czy ekonomicznie? Każda typ kuchenki ma swoje zalety i wady. Spróbujmy zebrać je wszystkie.
Kuchenka gazowa
Dostęp do gazu ma niemal każdy. Gaz, pomijając kryzysy geopolityczne, należy do tanich surowców, nic tedy dziwnego, że gros osób wybiera właśnie kuchenki gazowe. Kuchenki nie są drogie, a w obecnych czasach dosyć bezpieczne – oczywiście jeśli montowane przez specjalistów. Problemem jest jednak zapach unoszącego się gazu, a także spaliny. Mimo stosowania okapu kuchennego, na ścianach kuchni potrafi osiadać charakterystyczny czarny osad. Tym niemniej bez wątpienia kuchenki gazowe mają jeszcze przed sobą długą przyszłość.
Kuchenka elektryczna
Alternatywą dla dymiącej kuchni gazowej jest kuchenka elektryczna. Wybierając kuchenkę elektryczną, z miejsca powinniśmy odrzucić kuchenki z żeliwnymi płytami grzewczymi, są najbardziej nieekonomiczne - długo się nagrzewają i długo się chłodzą. O wiele lepszym rozwiązaniem są płyty ceramiczne – lepszym ale wciąż dosyć drogim. Energia elektryczna bowiem nie należy do tanich, a kuchenki tego typu wykazują spory apetyt na ten surowiec. Jeśli jednak jesteśmy zdecydowani na kuchenkę elektryczną, wówczas wybierajmy najnowsze rozwiązania na rynku, producenci bowiem wciąż poprawiają energooszczędność swoich produktów.
Kuchenka indukcyjna
Rodzajem kuchni elektrycznej jest kuchnia indukcyjna. Została ona wydzielona do oddzielnej kategorii, ponieważ zasada działania nieco różni się od płyt elektrycznych. W użytkowaniu jest zużywa ona nieco mniej energii aniżeli płyty ceramiczne, i o wiele mniej niż płyty żeliwne. Specyfika płyt indukcyjnych wynika stąd, że działają one tylko wtedy, gdy stoi na nich odpowiednie naczynie, z odpowiedniego materiału i odpowiednim kształcie. W momencie ściągnięcia garnka, kuchenka przestaje grzać. Płyty indukcyjne praktycznie w ogóle się nie nagrzewają, całe ciepło przekazują od razu do naczyń, przez co gotowanie trwa znacznie krócej niż przy zwyczajnych kuchenkach. Wadą jest większa podatność na uszkodzenia, powłoki takich kuchni są delikatniejsze od innych płyt.
Kuchenka mikrofalowa
Może nie jest to szczyt marzeń każdego kucharza, ale jeśli potrzebujemy kuchni mobilnej, kuchenka mikrofalowa będzie najlepszym wyjściem. Obalmy jeden mit: kuchenka mikrofalowa nie służy jedynie do podgrzewania potraw, przy jej pomocy równie dobrze ugotujemy (także na parze!), ugrillujemy czy przypieczemy nasze wiktuały. Niektóre kuchenki posiadają również termoobieg (czyli wymuszony nawiew), co daje nam możliwość pieczenia ciast bez ryzyka spalenia z jednej strony. Nowoczesne kuchenki mikrofalowe posiadają szereg ciekawych funkcji, jak choć kontrolę rodzicielską, samoczyszczenie, jak i zaawansowana automatyka.
Nadesłał:
monrou
|
Wasze komentarze (3):
-
~Jagoda, 2014-12-28 17:43:17
Ja też mam ale pod zabudowę płytę gazową Amica i piekarnik elektryczny tej firmy, już jakiś czas temu kupiłam na electro.pl sprawna, dobrze równo piecze, jestem zadowolona z zakupu, zastanawiam się nad kupieniem jeszcze kuchenki mikrofalowej.
-
~jammy, 2014-12-10 01:40:42
Nie ma? Szkoda... mastercoock, to bardzo fajna firma. Osobiście korzystam z Amicy, ale to był trochę zakup w ciemno, bo wyhaczyłem wyprzedaż nocną w ME i kupiłem nie znajac firmy... póki co chodzi super.
-
~podpis, 2014-12-09 14:35:54
Moja kuchenka indukcyjna kupiona z 5 lat temu w media expert do tej pory sie nie zepsula. Marka to mastercook ale chyba ich juz nie ma wiec z ewentualnymi naprawami trzeba bedzie szukac innego fachowca