Jakie naczynia wkładać do mikrofalówki?


2014-08-08
Ciężko wyobrazić sobie nowoczesne mieszkanie, w którym zabrakłoby miejsca dla kuchenki mikrofalowej. Wygoda i szybkość przygotowania potrawy, w dobie ,,zabieganej'' rzeczywistości jest rozwiązaniem niezwykle użytecznym i popularnym.

Energia wytwarzana przez mikrofale jest absorbowana przez cukry, tłuszcze oraz wodę zawartą w przyrządzanym jedzeniu. Wywołuje ona drgania, wprawiające w ruch cząsteczki składowe pokarmu i wytwarzając tym samym tarcie, które podgrzewa posiłek. Z tego też powodu naczynie, w którym znajduje się nasze śniadanie, obiad, kolacją bądź przekąska musi umożliwić swobodny przepływ energii mikrofalowej. A nie wszystkie talerze czy tacki się do tego nadają.


Jeśli właściciel nie ma pewności co do pochodzenia danego naczynia, może przeprowadzić krótki, minutowy test, który da rzetelną odpowiedź, czy wspomniane naczynie spełni należycie swoją rolę. Wystarczy napełnić je wodą, włożyć do urządzenia i nastawiając je na 60 sekund. Po upływie tego czasu, kiedy wyciągniemy zaaplikowaną wcześniej misę lub kubek, badamy jego temperaturę. Jeśli to naczynie będzie ciepłe, a nie nalana do niego woda oznacza to, że utrudnia ono przygotowanie potrawy i należy zaniechać prób późniejszego odgrzewania posiłku.


Energia mikrofalowa bez problemu poradzi sobie z ceramiką, szkłem – ze szczególnym naciskiem na materiały przezroczyste. Przewodzi ją również papier, niektóre tworzywa sztuczne (te, które producent jawnie dopuszcza do takiego używania), a także drewno. Lecz jeśli chodzi o ostatni materiał, należy pamiętać, że pochodna procesu podgrzewania, jaką jest para wodna, może przenikać w jego głąb i tym samym prowadzić do pękania drewnianego zasobnika.


Kategorycznie wystrzegać się należy elementów metalowych, takich jak stal nierdzewna, miedź oraz aluminium. Wywołują one niebezpieczną reakcję, zwaną ,,wyładowaniami łukowymi''. Każdy talerz z metalowym zdobieniem lub obrzeżem, ze złoceniami będzie stanowił nie lada przeszkodęw przyrządzeniu potrawy. Jak już zostało wspomniane, metale nie przepuszczają mikrofal generowanych przez kuchenki.


Zaleca się także stosowanie naczyń okrągłych, aniżeli kwadratowych i podłużnych, gdyż żywność w rogach najczęściej się przypala. Jednak ma to silne powiązanie z jakością – zestawy obiadowe dobrej jakości, bez względu na ich kształt, doskonale nadają się do podgrzewania poprzez mikrofale.


Wszystkie pozostałe zasobniki powinny posiadać na etykiecie dokładne wytyczne dotyczące zastosowania. Po zapoznaniu się z tą informacją, bądź przeprowadzając opisany wyżej test, zdobędziemy wiedzę, dzięki której dobierzemy odpowiednie narzędzie do przygotowania smacznej przekąski lub wykwintnego obiadu.

 

Jeśli zainteresowała Cię ta tematyka, zajrzyj tutaj:

Nadesłał:

Zubol

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl