Jakie powinny być kieliszki do wina
Żeby czerpać przyjemność z pica szlachetnego trunku jakim jest wino, należy zadbać o jego odpowiednią oprawę. Konkretnie:o kieliszki. Muszą mieć ściśle określone cechy,które uwydatnią wszystkie walory wina.
Kupując kieliszki należy mieć na względzie nie tylko o względy estetyczne, ale także funkcjonalne.
Bądź co bądź picie kolejnej lampki może być znacznie trudniejsze, niż tej pierwszej.
Czyste cienkie szkło to podstawa
Wybierając kieliszki do wina, warto zwrócić uwagę na to, z czego są wykonane. Szkło powinno być gładkie i przeźroczyste.
Kieliszki do wina zrobione z kolorowego i matowego szkła, co gorsza, te wykonane z cyny czy złota są bezużyteczne. Dlaczego?
Wina najlepiej smakuje w w cienkim przeźroczystym kieliszku i w takim też najlepiej się prezentuje.
Rozmiar ma znaczenie...
Nie tylko rodzaj materiału z którego wykonane są kieliszki jest ważny. Wchodzi też odpowiedni rozmiar. Puchar powinien być odpowiednio duży, tak aby można było zakręcić wino
Często można zaobserwować, jak profesjonalni sommelierzy kręcą kieliszkiem od wina i wąchają je. Dziwne? Wcale nie. Odpowiednie „dotlenienie” wina ma na celu wydobycie jego zapachu.
Co więcej profesjonaliści są w stanie określić po zapachu nawet jego rocznik.
Tak samo jak kształt
Pomocny w wydobyciu aromatu jest także sam kształt kieliszka. Najlepiej jeżeli jego czasza jest okrągła i zwęża się ku dołowi.
Ważne, żeby kieliszki posiadały nóżki. Ma to znaczenie nie tylko estetyczne, ale także praktyczne. Zazwyczaj wino podaje się schłodzone, wówczas wtedy smakuje najlepiej. Aby uniknąć zmiany jego temperatury lepiej trzymać kieliszek za nóżkę lub podstawkę.
Różne trunki, różne kieliszki
Uważa się, i jest to również zgodne z savoir vivre, że w zależności od rodzaju wina powinny być stosowane inne kieliszki.
Do szampanów i musujących napojów alkoholowych najlepiej sprawdzą się kieliszki wąskie i podłużne. Kształt ten zapobiega „uciekaniu” bąbelków z trunku.
Wina czerwone i białe najlepiej smakują w kieliszkach, których czasza jest okrągła i zwęża się ku dołowi. Choć w tych drugich nasada pucharu nie musi być aż tak bardzo duża.
Najlepsze kieliszki austriackie
Jednym z największych producentów kieliszków do wina jest austriacka firma Riedel, która produkuje każdy rodzaj pasujący do każdego typu wina. Ale wcale nie trzeba od razu kupować kieliszków z górnej półki. Wystarczy tylko pamiętać, że nie każde wino może być podawane w jednym rodzaju kieliszka.
Delikatne mycie przedłuża życie
Delikatne szkło jest podatne na rysy. Dlatego należy ostrożnie z nim postępować. Do mycia można wykorzystać delikatne detergenty, bądź gorącą wodę.
Ważnym jest, żeby dokładnie je opłukać i osuszyć tuż po umyciu. Nawet najmniejsze pozostałości detergentów na szkle mogą totalnie zmienić smak wina rujnując całą przyjemność picia tego szlachetnego trunku.
Jak widać, sztuka kupowania kieliszków do wina wcale nie jest taka prosta jak mogłoby się wydawać. Nie tylko ważny jest rodzaj materiału z którego są wykonane, ale także kształt i odpowiednia głębokość.
Okazuje się, ze elementy z pozoru nic nie znaczące wpływają na smak aromat i samą przyjemność z picia tego trunku.
żródło: Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z sklep.technica.pl
Nadesłał:
Hassel Von Hoff
|