Jawo poleca: Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym. Tradycja w wyrafinowanej odsłonie.


Jawo poleca: Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym. Tradycja w wyrafinowanej odsłonie.
2013-01-10
Brak pomysłu na obiad? Znane doskonale na Śląsku - i nie tylko - ziemniaczane kule, nadziewane po brzegi doskonale doprawionym, wołowo-wieprzowym mięsem w aromatycznym, pysznym sosie podgrzybkowym to doskonały pomysł na oryginalny obiad, który zachwyci każdego.

            Kluski śląskie, pyzy, knedle, kopytka, szpecle, hałuski, bukty… polska „kluskowa” różnorodność regionalna może przyprawić o ból głowy, a mnogość różnorakich przepisów i nazw już niejedno towarzystwo sprowokowała do emocjonującej wymiany zdań. Pozostawmy jednak na boku dywagacje, czy ziemniaczana kluska z nadzieniem jest polska, niemiecka, czeska czy po prostu śląska, a także ile i jakich ziemniaków oraz mąki trzeba użyć do jej przygotowania. Idealną recepturę wymyślono już bowiem za nas.

 

Potrzebować będziemy:

1 op. Klusek śląskich z mięsem JAWO
wybrana surówka (np. z czerwonej kapusty lub marchwi)

 

Składniki sosu:


20- 30 g podgrzybków suszonych
śmietana 30% 75 ml
wywar jarzynowy 300 ml
mąka 100g
masło  40g
mała cebula
olej 50 ml
sól
pieprz

 

Przygotowanie sosu:

 

Do ok. 300 ml. Wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę i ugotować wywar jarzynowy. Do wywaru dodać szczyptę soli do smaku. Świeże grzyby oczyścić i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć grzyby z cebulą. Następnie połączyć z wywarem jarzynowym i gotować ok. 10 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zabielić słodką śmietaną. Ugotowane kluski polać sosem. Smacznego!

 

www.jawo.pl

 

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl