Jawo poleca: Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem


Jawo poleca: Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem
2012-06-13
Sezon truskawkowy został oficjalnie rozpoczęty. W sklepach i na lokalnych straganach pojawiły się pierwsze truskawki. Podczas letnich miesięcy warto pełnymi garściami korzystać z darów natury i uczynić z tych krótko dostępnych sezonowych owoców podstawę naszej kuchni.

Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu lub chęci na przygotowanie pysznego truskawkowego posiłku zawsze możemy sięgnąć po ręcznie robione pierogi z truskawkami Jawo. Marka Jawo, częstochowski producent ręcznie robionych specjałów podpowiada, jak tradycyjne pierogi z truskawkami przemienić w wyrafinowane danie gwarantujące zaskakujące doznania smakowe.

 

Proponujemy pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem.

 

Do przygotowania sosu potrzebować będziemy:

- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g miodu
- 350 g soku jabłkowego
- 30 g orzechów włoskich

 

Podczas gotowania pierogów, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możemy zająć się przygotowaniem sosu. Zajmie to nam tylko chwilkę: miód z dodatkiem orzechów włoskich i wiórek kokosu należy podgrzać w rondelku i delikatnie mieszać, by połączyć wszystkie składniki. Następnie należy dodać sok jabłkowy i cierpliwie odczekać kilka minut, aż odparuje ok. ¼ objętości sosu. Gotowy sos musimy już tylko schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie polać nim ugotowane pierogi.

 

Na zakończenie całość posypujemy jeszcze odrobiną wiórków kokosowych i nowe oryginalne danie z truskawkami w roli głównej gotowe.

Smacznego!

Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl

 

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl