Jesień? Czas na kulinarną rozgrzewkę!
Nadchodzi czas na konkrety – potrawy, które nasycą i rozgrzeją. Dawtona podpowiada, jak z łatwością przetrwać zimniejszą część roku.
Jesienią i zimą nasz jadłospis ulega daleko idącym przeobrażeniom, co jest odpowiedzą na rosnące zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Na stołach zaczynają królować potrawy, które określamy jako konkretne – gęste, esencjonalne i pożywne. W naszym klimacie ta chłodniejsza pora roku jest niestety dość długa, nic więc dziwnego, że kuchnia polska wydaje się być stworzona raczej pod jesienno-zimowy wariant. Zupy, gulasze, zawiesiste sosy… Niezależnie od tego, co wybierzemy, w ofercie Dawtony znajdziemy podstawę do niejednego dania. Prosto, tanio i smacznie.
Dla każdego coś dobrego
Z produktów Dawtony można stworzyć setki potraw, które z przyjemnością zjedzą wszyscy członkowie rodziny.Produkty, takie jak Fasola czarna czy Pomidory w puszce, sprawdzą się doskonale jako baza – podstawowy składnik zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i jako dodatek do dańmięsnych, np. gulaszu. Można z nich przyrządzić warzywne pasztety i kotlety, a także użyć do tortilli i wrapów. Możliwości wykorzystania i łączenia warzyw Dawtony jest tak wiele, że codziennie – aż do wiosny możemy się raczyć innym daniem!
Czas na zupę
Warzywa, mięso bądź kostka rosołowa, czasami z dodatkiem makaronu lub ryżu, wystarczą, aby zrobić sycący i rozgrzewający posiłek. Co ważne, warzyw do zup nie trzeba przygotowywać samemu – możnasięgnąć po gotowe produkty w puszkach i w słojach. Doskonale sprawdzą się te od Dawtony: Papryka konserwowa, Fasola biała i czerwona, Soczewicaczy Pomidory krojone. Z ich pomocą jesienne zupy będą nie tylko łatwe do przyrządzenia, ale też pysznei pożywne. Zupy, w przeciwieństwie do wielu innych potraw, nie tracą na walorach po schłodzeniu, a następnie podgrzaniu. Czyni to z nich idealne rozwiązanie zarówno w domu, jak i w pracy.
Na jesienno-zimowe chłody Dawtona poleca kilka sprawdzonych przepisów na sycące potrawy:
Grochówka z soczewicą i kiełbasą
Składniki:
szklanka łuskanego grochu
1 puszka Soczewicy Dawtona
kiełbasa suszona
włoszczyzna
4 duże ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 duże łyżki Koncentratu pomidorowego Dawtona
majeranek
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kiełbaskę smażyć aż do zarumienienia i odstawić. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Groch przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażoną cebulę oraz włoszczyznę, gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Do wywaru dodać ziemniaki oraz Soczewicę Dawtona, doprawić. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie dodać kiełbasę oraz Koncentrat pomidorowy Dawtona.
Papryka faszerowana z mięsem mielonym i czarną fasolą
Składniki:
4 papryki
300 g mięsa mielonego wieprzowego
Fasola czarna Dawtona
1 cebula
Pomidory całe bez skórki Dawtona
Koncentrat pomidorowy Dawtona
1/5 szklanki ryżu suchego lub ugotowanego
ok. 50 g sera żółtego
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
W misce mieszamy mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i 3 pomidorami bez skórki Dawtona. Dodajemy ugotowany ryż i czerwoną fasolę. Następnie dodajemy żółty ser (może to być parmezan albo dowolny Wasz ulubiony), 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Papryki kroimy na pół i oczyszczamy środek. Napełniamy farszem do pełna, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.
Produkty Dawtona znajdziemy w sklepach na terenie całej Polski, w cenach odpowiednio: Fasola czarna 2,79 zł/ 400 g, Pomidory Krojone 2,69 zł/ 400 g, Soczewica 2,79 zł/ 400 g, Koncentrat pomidorowy 2,44 zł/ 200 g.
Nadesłał:
JBcomm
|