Jesień pełna grzybowych aromatów Poznaj przepis na zupę krem z kurek i czosnku
Późne lato i początek jesieni to czas grzybobrania! W tym roku aura wyjątkowo sprzyja miłośnikom grzybów – w lasach pyszne skarby można znaleźć w ogromnych ilościach i przygotować z nich wyśmienite potrawy.
Aksamitna zupa krem z kurek i czosnku, z dodatkiem Słodkiej papryki, pikantnego Pieprzu czarnego, orientalnej Gałki muszkatołowej i aromatycznej natki Pietruszki, to przepis Appetity na aromatyczny jesienny lunch. Warto wykorzystać sezon na grzyby i przyrządzić danie pełne głębi smaku.
Zupa krem z kurek i czosnku
Składniki:
- 800 ml wody
- 20 dag kurek
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Papryka słodka Appetita
- Pietruszka suszona nać Appetita
- Gałka muszkatołowa Appetita
Przygotowanie:
Oczyść kurki, obierz i umyj czosnek oraz ziemniaki. Większe grzybki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z oliwą, wrzuć czosnek do zrumienienia, dodaj większą część kurek, następnie ziemniaki i podsmaż całość przez ok. 5-6 minut. Dolej wodę, przypraw do smaku Pieprzem Czarnym, Papryką słodką i Gałką muszkatołową Appetita i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj. Wlej zupę do talerzy, ułóż po kilka kurek. Posyp Pietruszką Appetita.
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Pietruszka suszona nać Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł
Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł