Jesień regionalnych smaków i młodego wina w gospodarstwach Roter Hahn
Południowy Tyrol należy do najpiękniejszych miejsc w Europie. Jest to najbardziej na północ wysunięta prowincja we Włoszech, która zachwyca górzystym, zapierającym dech w piersiach krajobrazem. To właśnie na jej terenie znajdują się wpisane na listę UNESCO Dolomity.
To, co przyciąga w te rejony turystów to także piękna, słoneczna pogoda, która dopisuje tu aż do końca października, możliwość aktywnego wypoczynku w niezwykłej scenerii gór, a także południowotyrolska gościnność gospodarstw Roter Hahn.
Prowadzone przez rodziny farmy zrzeszone pod marką Roter Hahn (tł. Czerwony Kogut) oferują gościom wypoczynek w otoczeniu natury i gór – gospodarze częstują regionalnymi specjałami i tradycyjnymi daniami czy własnej produkcji winem i serami, a także przybliżają miejscowe zwyczaje i opowiadają o codziennej pracy. Ten obfitujący w tradycje region to idealne miejsce na jesienne wczasy, szczególnie dla smakoszy i miłośników aktywnego wypoczynku.
Jesień w Południowym Tyrolu jest nierozerwalnie związana ze starym obyczajem zwanym „Törggelen“, czyli świętem młodego wina. To jedna z najstarszych południowotyrolskich tradycji, każdego roku rozpoczyna się pod koniec września i trwa do końca listopada. Legenda głosi, że pod koniec zbiorów lokalni producenci wina spotykali się, aby pochwalić się swoimi produktami. Törggelen celebruje się w przytulnych Buschenschänken, często wędrując z jednej gospody do drugiej.
Jednym z takich miejsc jest Rielingerhof, wiejska gospoda i zarazem restauracja położona pośród winnic i sadów na wysokości 750 m n.p.m. Ze wszystkich zebranych winogron produkuje się tam szlachetne trunki z etykietą bio produktów. Goście mogą odwiedzić również Fronthof, największe zachowane gospodarstwo Południowego Tyrolu datowane na 1379 r., prawdziwą perłę tego regionu.
Gospodarstwa Roter Hahn zapraszają do swoich przytulnych, wykończonych drewnem wnętrz, gdzie o tej porze roku serwowane jest nie tylko młode wino zwane „Nuien”, ale także wiele innych regionalnych przysmaków. W jednym z gospodarstw Griesserhoff położonym u podnóża stromo opadającej winnicy gospodarze zaproszą gości na degustację własnej produkcji wina oraz innych miejscowych specjałów. Południowy Tyrol słynie z wyjątkowo oryginalnej tradycji kulinarnej - jedną ze sztandarowych potraw są np. pieczone kasztany.
Goście gospodarstw mogą w pełni czerpać z obfitych zapasów i kosztować świeżych sezonowych owoców i warzyw, z których wyrabia się marmoladę dyniową, galaretkę pigwową czy mus śliwkowy. Jesienny urlop w gospodarstwach Roter Hahn to także niepowtarzalna okazja do pomocy w ręcznym, tradycyjnym zbieraniu winogron oraz do obserwowania z bliska procesu produkcji różnych win. Świeże, jesienne powietrze zachęci z kolei do aktywnego wypoczynku – wprost z podwórek wielu gospodarstw wchodzi się bezpośrednio na górskie trasy z widokami na Dolomity. To idealne miejsca na rozpoczęcie pieszych wędrówek i rowerowych przejażdżek w pięknych okolicznościach przyrody.
Nadesłał:
Marta Ortiz
|