Jesienne wieczory z ciasteczkami brownie od McVitie’s - przepis
Za oknem coraz więcej szarości, a temperatura spada nieubłaganie, zapowiadając zbliżającą się zimę. W takie dni chętnie sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do wieczornego kubka gorącej herbaty i ulubionego filmu czy książki.
Jeśli masz ochotę na prosty, własnoręcznie zrobiony deser, przedstawiamy przepis na brownie z karmelizowanymi orzechami i ciasteczkami McVitie’s w białej czekoladzie. Uwierzcie, smakują niesamowicie!
Lista zakupów:
Składniki na ciasto:
• 250 g (17 ciastka) McVitie's Digestive The Original
• 400 g gorzkiej czekolady (do ciasta)
• 250 masła
• 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
• 7 jajek (średniej wielkości)
• 350 g mąki
• 1 opakowanie proszku do pieczenia
• 500 g cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 50 g białej czekolady (do polewy)
• tłuszcz i mąka do formy
• papier do pieczenia
• jednorazowy rękaw cukierniczy
Wartość kaloryczna na porcję:
Ok. 350 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 39 g
Przygotowanie:
Ilość porcji: ok. 30
Przygotowanie: 60 minut
Pokruszoną ciemną czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Kolejno pokrusz 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek, a jajka ubij trzepaczką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Następnie dodaj do miski: 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem. Całość wymieszaj mikserem na gładką i jednolitą masę. Na koniec dodaj do ciasta orzeszki i ciastka.
Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuść i oprósz mąką. Przełóż do niej przygotowane ciasto i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termo-obiegiem: 150 °C/ gaz: patrz informacje od producenta) przez ok. 20 – 25 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
Jeśli chcesz wzbogacić swoje brownie i uczynić je jeszcze bardziej smakowitym, możesz udekorować wierzch ciasta. Nasza propozycja to karmelizowane orzechy i ciasteczka McVitie’s Digestive The Original z białą czakoladą. Podpowiadamy, jak to zrobić. Na patelni rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody. Następnie dodaj 150 g orzechów i karmelizuj je przez ok. 2 min, ciągle mieszając. Orzechy przełóż na papier do pieczenia, pozostaw do wystygnięcia, a później rozdrobnij. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rękawa cukierniczego, odetnij koniec i udekoruj zawartością 125 g ciasteczek McVitie’s Digestive The Original. Po ostygnięciu ciastek, rozdrobnij je. Ostudzone Brownie pokrój na porcje i udekoruj orzechami i ciastkami.
Życzymy smacznego i pięknych, relaksacyjnych jesiennych wieczorów!
McVitie’s Digestive The Original, cena ok.7 zł
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|
Wasze komentarze (1):
-
~Justyna, 2017-11-15 22:58:56
Na jesienne wieczory do ciasteczek trzeba dobry film. Jako że szukanie i wybieranie idzie mi kiepsko, polegam na sprawdzonych listach. Tu trafiłam na kolejną:blog.impel.pl/6-filmow-dlugie-jesienno-zimowe-wieczory w sumie dobrze, że jesień dopiero się zaczyna ;)