Jesienny food pairing od Coffee Masterów Starbucks
Food pairing – pierwsze skojarzenia jakie wywołuje ta nazwa najczęściej dotyczą wina. Ze względu na bardzo szeroki wybór gatunków oraz bogaty wachlarz aromatów, sztuka łączenia jedzenia ma zastosowanie również w przypadku kawy.
Niezależnie od pory roku, doboru składników, czy też kraju z którego pochodzą ziarna, liczba sposobów na które można dobrać różne rodzaje kaw z jedzeniem jest praktycznie nieograniczona. Coffee Masterzy Starbucks przygotowali swoje rekomendacje na jesienne popołudnia spędzone z doskonałą kawą i pysznymi przekąskami.
– Aromaty, które można uzyskać z ziaren kawy zależą przede wszystkim od miejsca, z którego dany gatunek kawy pochodzi. Kolejnym sposobem na wydobycie nieco innych niż zwykle smaków jest wykorzystanie alternatywnych metod parzenia. Trzecim sposobem na podkreślenie doznań jest sztuka food pairingu. Każda pora roku daje nam wiele takich możliwości, a jesień jest w nie szczególnie obfita. – mówi Daniel Stępniak, Coffee Master Starbucks. Specjalnie dla koneserów kawy i tych, którzy chcą przekonać się z czym można połączyć kawę oprócz ciastka, Coffee Masterzy Starbucks przygotowali swoje propozycje.
Kasztany pieczone w kolumbijskim Słońcu
Co najbardziej kojarzy się z jesienią? Kolorowe liście skąpane w złocistym Słońcu i spadające kasztany? A gdyby tak promienie słoneczne były prosto z Kolumbii? Kawa Colombia Narino, uprawiana w żyznej, wulkanicznej glebie, charakterystycznej dla tego regionu Ameryki Środkowej świetnie komponuje się ze smakiem pieczonych kasztanów. Orzechowo-słodki smak połączony z doskonałą kwasowością tej kawy oraz delikatnymi ziołowymi aromatami i subtelną fakturą kakao – czy tak może smakować złota, polska jesień?
Węgry i Sumatra?
Co wspólnego mogą mieć Węgry z indonezyjską wyspą? Okazuje się, że naprawdę dużo. Wystarczy wyobrazić sobie dobrze doprawione, pikantne, rozgrzewające leczo w deszczowe i wietrzne popołudnie. A gdyby tak dodać tu trochę Słońca z Malajskich Archipelagów? Kawa Starbucks Sumatra, pełna intensywnych ziołowych aromatów, praktycznie pozbawiona kwasowości będzie doskonałym uzupełnieniem tego tradycyjnego węgierskiego dania.
Łączyć, smakować, odkrywać Dodatkowymi inspiracjami na zagłębienie się w smaki jesieni mogą być kawa Verona połączona z pieczonymi gruszkami w miodzie lub ciasteczkami cynamonowymi, Ethiopia z figami, Guatemala Antigua z kremem dyniowym czy też Sumatra z pieczonymi burakami. Wyjątkowe właściwości każdej z kaw dostępnych w Starbucks można wykorzystać na wiele sposobów. Dobór odpowiednich, często niestandardowych dodatków może zagwarantować niespotykane dotychczas doznania smakowe. Warto próbować, testować, szukać swoich smaków. Coffee Masterzy Starbucks to ludzie z ogromną wiedzą i pasją, dlatego zawsze można przyjść do kawiarni i porozmawiać z nimi szukając informacji o smakach kawy oraz dodatkach pasujących do własnych food pairing’owych pomysłów.
Nadesłał:
p.gorniak
|