Jeśli nie kurczak, to co? Przegląd gatunków drobiu
Kurczak to najczęściej nasze pierwsze skojarzenie dotyczące mięsa drobiowego. Należy jednak pamiętać, że nie jest to jedyny możliwy wybór: w sklepach coraz częściej kupić można inne gatunki drobiu, dzięki czemu Polacy na nowo przekonują się do smaku gęsi, kaczki czy nawet perliczki.
Drosed wyjaśnia, czym charakteryzują się te produkty i jak przyrządzone smakują najlepiej.
Drób jest często wybierany zarówno przez rodziców przygotowujących posiłki dla dzieci, jak i sportowców dbających o zdrowe, dietetyczne, a jednocześnie smaczne posiłki. Dlaczego jednak najczęściej sięgamy po kurczaka? Kluczową rolę odgrywają siła tradycji, przyzwyczajeń, a także cena. Ważne jest jednak także to, że mięso z kurczaka ma fantastyczną cechę z punktu widzenia każdego kucharza – doskonale łączy się z innymi składnikami i potrawami. Ta zaleta sprawia, że jest ono tak popularne i większość z nas na hasło ‘drób’ pomyśli właśnie o mięsie kurczaka. A przecieżdrób to także unikalne zalety smakowe i zdrowotne gęsi, kaczki czy coraz częściej spotykanej perliczki.
Zdrowa gęsina, aromatyczna kaczka czy nietuzinkowa perliczka?
Wszystkie rodzaje drobiu charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, wynikającą z odpowiednich proporcji białka i tłuszczu: mięso drobiowe bogate jest w białko, a ubogie w tłuszcz. Zawiera także wiele cennych witamin. Który gatunek więc wybrać, by wyczarować nie tylko zdrową, ale i aromatyczną potrawę? Opcji jest wiele, a każda z nich kusi wyjątkowymi walorami.
Kaczka Pekin
To najbardziej popularny gatunek kaczki, który króluje na polskich stołach. Stanowi idealną propozycję zarówno na uroczyste, rodzinne spotkanie, jak również na przyjęcie koktajlowe w gronie znajomych. Mimo że mięso Kaczki Pekin często przyrządzane jest w staropolskim stylu, warto pamiętać, iż można ją przyrządzić nawiązując do kuchni chińskiej – Kaczka Pekin wspaniale sprawdzi się w towarzystwie sosu hoisin. Takie rozwiązanie będzie doskonałe dla osób, które lubię eksperymentować w kuchni, a przy tym chcą przygotować posiłek szybko i smacznie. Sos hoisin jest tradycyjnym, chińskim sosem przygotowywanym na bazie soi, czosnku, chili oraz śliwek.Nadaje się nie tylko do marynat, lecz również jako dip do mięs oraz warzyw. Sposób jego przyrządzenia jest bardzo prosty, a w razie braku odpowiednich składników, można posiłkować się sosem gotowym, dostępnym na sklepowych półkach.
Składniki sosu:
· 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki podgrzewamy energicznie mieszając, aż konsystencja sosu będzie jednolita. Następnie mięso kaczki pokrojone w małą kostkę, wkładamy do sosu hoisin, mieszamy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kawałki kaczki około 4 minut z każdej strony. Tak przyrządzone mięso możemy podawać z ryżem.
Kaczka Barbarie
Kaczka Barbarie znana jest także jako kaczka piżmowa. Słowo „barbarie” pochodzi z języka francuskiego i w dosłownym znaczeniu tłumaczy się je jako „dziki”. Kaczkę Barbarie wyróżnia niska zawartość tłuszczu i większa ilość łatwo przyswajalnego białka, dzięki czemu znakomicie nadaje się do dań niskokalorycznych oraz dla osób, będących na diecie.
Gęś
Sezon na gęsinę przypada w listopadzie –coraz chętniej spożywana jest jednak nie tylko w związku obchodami przypadającego w tym miesiącu dnia św. Marcina. Nic dziwnego: mięso gęsi jest niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe. Choć jest stosunkowo tłuste, proporcje tłuszczów są korzystne dla zdrowia – gęś zawiera 5-6 razy więcej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych niż mięso czerwone. Polska gęś owsiana jest niezwykle doceniana przez naszych zachodnich sąsiadów, u których uchodzi za prawdziwy rarytas. Gęśwspaniale komponuje się ze smakiem słodkim, dlatego wybornie będzie współgrać z sosem żurawinowym z cynamonem.
Składniki:
- 2 uda gęsie
- świeży rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml czerwonego wina
- 100 g żurawiny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- świeży tymianek
- 1 pałeczka cynamonu
Czosnek i rozmaryn drobno siekamy. Nacieramy gęsie udka przyprawami, solą, pieprzem oraz czerwonym winem. Mięso odstawiamy na 3-4 godziny, a następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 170°C.Żurawinę smażymy na maśle dodając cynamon oraz cukier. Po około 5 minutach podlewamy wodą i dusimy 20 minut. Dodajemy tymianek oraz 2-3 łyżki sosu, który przygotowaliśmy podczas pieczenia udek.
Perliczka
Jej mięso charakteryzuje się niebywałą kruchością, jest najchudsze z wszystkich gatunków drobiu i bogate w białko. Ma charakterystyczny posmak dziczyzny. Przyrządzając perliczkę nie musimy dodawać wyrafinowanych przypraw, ponieważ jej mięso ma szlachetny smak, który warto uchwycić w potrawie. Proponujemy upieczenie mięsa z majerankiem, tymiankiem oraz słodką papryką w proszku.
Składniki:
· 3 łyżki soli
· 2 łyżki pieprzu
· majeranek
· tymianek
· słodka papryka
Starannie umyte mięso nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem oraz tymiankiem. Wkładamy w foliowy rękaw i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 2,5 godziny w temperaturze 150°C.
Nadesłał:
JBcomm
|