2015-08-04
Mała Akademia Słodkości otwarta w sierpniu zeszłego roku w fabryce Mondelez Polska w Jarosławiu ma już rok! To wyjątkowe miejsce, z którego wywodzą się ulubione ciastka Polaków, takie jak Łakotki czy Petitki, odwiedziło w tym czasie ponad 1000 osób.
Warszawa/ Jarosław, 10 sierpnia 2015r. - Mała Akademia Słodkości otwarta w sierpniu zeszłego roku w fabryce Mondelez Polska w Jarosławiu ma już rok! To wyjątkowe miejsce, z którego wywodzą się ulubione ciastka Polaków, takie jak Łakotki czy Petitki, odwiedziło w tym czasie ponad 1000 osób. W Małej Akademii Słodkości można poznać nie tylko tajniki produkcji smakołyków i bogatą, ponad 80-letnią historię zakładu, ale także wziąć udział w warsztatach edukacyjnych dotyczących racjonalnej konsumpcji przekąsek.
Podczas wizyty w Małej Akademii Słodkości goście poznają sekrety powstawania ich ulubionych przekąsek, ale także uczą się je piec. Do tej pory, przez rok działania Akademii, fantazja ich nie zawodziła – upieczone przez gości ciasteczka miały przeróżne kształty, a do ich wypieku zużyto 100 kg ciasta! Pracownicy – wolontariusze Mondelez Polska, którzy pełnią rolę przewodników, opowiadali odwiedzającym o tajnikach powstawania ich ulubionych ciastek przez ponad 50 godzin!
- Mała Akademia Słodkości zapisała się już jako jedna z atrakcji regionu – mówi Krasimir Stoimenov, Kierownik Fabryki – Odwiedzają nas nie tylko wycieczki szkolne, na których dzieci poznają zasady racjonalnego sięgania po przekąski, a jednocześnie dobrze się bawią. Częstymi gośćmi są również dorośli, którzy podczas wizyty w Małej Akademii mogą się przenieść w bajkowy świat swoich ulubionych ciastek.
Zobacz, jak powstają ciastka...i upiecz własne!
Mała Akademia Słodkości powstała z inicjatywy pracowników, którzy od lat angażują się
w działania przybliżające działalność fabryki mieszkańcom – w 2013 roku na elewacji jednego z budynków namalowali jedyny w swoim rodzaju bajkowy mural przedstawiający proces produkcji ciastek.
Odwiedź Małą Akademię Słodkości
Mała Akademia Słodkości jest dostępna od poniedziałku do piątku, w godzinach 08.00-16.00.Pracownicy fabryki w Jarosławiu zapraszają grupy zorganizowane, po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym, na minimum 2 tygodnie przed planowaną wizytą. Jest możliwość zorganizowania lekcji warsztatowej dla szkół. Wstęp wolny.
Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem tel. (0-16) 621-28-41.
Adres Małej Akademii Słodkości:
Mondelez Polska Production Sp. z o.o.
Fabryka Ciastek w Jarosławiu
ul. Piekarska 4
37-500 Jarosław
O Mondelez Polska
Mondelez Polska sp. z o.o. jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, od 23 lat obecną na naszym rynku.Bogata oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki, krakersy TUC oraz cukierki Halls.Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą funkcjonuje w Polsce od 29 kwietnia 2013 r. Zatrudnia blisko 3200 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce.
W Polsce mamy siedem zakładów produkcyjnych. Fabryka ciastek w Jarosławiu powstała w 1933 roku jako Fabryka Sucharów dostarczająca suchary dla wojska, przemianowana później w 1952 roku na Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „SAN”. Okres od lat 70. do lat 90. to okres rozwoju i poszerzania oferty produkowanych słodkości. W 1970 uruchomiono pierwszą produkcję wyrobów czekoladowych i markiz, a cztery lata później linie do produkcji krakersów – pojawiły się Krakersy wykwintne i Krakersy Telewizyjne. W 2013 roku, fabryka, już jako część Mondelēz International hucznie świętowała 80. rocznicę powstania. Obecnie w zakładzie są produkowane ciastka według ponad 30 receptur, między innymi: Milka, Łakotki, Petitki, Holenderskie. W chwili obecnej w zakładzie pracuje ok. 500 osób.
Więcej informacji o firmie: www.enjoymdlz.pl oraz na http://eu.mondelezinternational.com/