Kanapkowe inspiracje


Kanapkowe inspiracje
2013-08-27
Kanapki – zna je i zajada chyba każdy. Są jednym z najpopularniejszych i najszybszych do przyrządzenia posiłków. Do ich przygotowania nada się niemalże wszystko co znajdziemy w lodówce. Zbliżający się nowy rok szkolny to czas, gdy kanapki królują na naszym stole i w pudełkach śniadaniowych.

Sandwicze jedzone codziennie nie muszą być jednak nudne - istnieje wiele rodzajów tego smacznego dania! Na całym świecie znaleźć można kanapkowe inspiracje, dzięki którym kromka pieczywa stanie się prawdziwie popisowym daniem.

 

W Polsce najbardziej popularne są oczywiście kanapki śniadaniowe. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się jako pożywny posiłek, który możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy, czy też w podróż. Jeśli chodzi o dodatki - do najczęściej wybieranych należą wędliny, pieczony kurczak, ser, pomidory, ogórki oraz sałata.

 

W poszukiwaniu ciekawych inspiracji możemy wybrać się np. do Meksyku. Egzotycznie brzmiąca quesadilla jest tam popularnym daniem śniadaniowym. W tej kanapce najważniejsze są tortilla i ser. Poza tym można ją wypełniać wedle uznania – dowolnym rodzajem mięsa, suszonymi pomidorami oraz innymi warzywami. Ważne, by całość podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej.

 

Włochy to nie tylko pizza, ale również kuszące panini, którymi mieszkańcy Italii  delektują się w porze lunchu. W dosłownym tłumaczeniu panini oznacza ,,mały chleb”. Do jej przygotowania najczęściej używa się ciabatty, bagietty lub rosetty – rodzaju włoskiej kajzerki. Zgodnie z tradycją panini jest podawana na ciepło - opiekana wcześniej w tosterze, grillu lub piekarniku. Można dodać do niej szynkę parmeńską, ser żółty, pomidory, oliwki oraz rukolę. Inną włoską inspiracją jest bruschetta – idealny pomysł na szybką i oryginalną przekąskę. Jest to pieczywo posmarowane oliwą i zapieczone w piekarniku. Może być podawane z pomidorami, wybranymi ziołami i posiekanym czosnkiem.

 

Podążając kanapkowym tropem możemy zawędrować, aż do Wietnamu – spróbujemy tam kanapki Banh mi. Jest to francuska bułka, przekrojona wzdłuż i wypełniona całą gamą składników – różnego rodzaju mięsem, papryczkami chilli, rzodkwią japońską, kiszoną marchwią, ogórkami, kolendrą, pasztetem, majonezem i przyprawami. Taka kanapka potrafi zaspokoić nawet największy apetyt!

 

Z kolei we Francji możemy zjeść Pan bagnat, (,,mokry chleb”) – kanapkę wywodzącą się z okolic Nicei. Przed przygotowaniem tej wersji pieczywa, należy bowiem namoczyć bułki oliwą z oliwek. Wypełniona jest ona między innymi oliwkami, tuńczykiem, jajkiem, anchois, ogórkiem, cebulą i pomidorami. Pycha...

 

Niezależnie od rodzaju, który wybierzemy dobrym pomysłem jest zawsze uzupełnienie całości sosem, dzięki czemu kanapka nie jest sucha oraz nabiera wyrazistości. Sosy Develey są sposobem na ożywienie każdej kanapkowej kompozycji. Bogata oferta sosów – tatarski, hamburgerowy czy czosnkowo-ziołowy, stworzą niepowtarzalną i zgraną smakowo kompozycję z każdym zestawem składników.

 

 

Nie możesz się doczekać żeby zjeść pyszną kanapkę? Wypróbuj poniższy przepis! Szybko, smacznie i zdrowo - sosy Develey nie zawierają bowiem konserwantów.

 

Kanapka tatarska

Potrzebne będą: gruba pajda tradycyjnego białego chleba z chrupiącą skórką, prawdziwe śmietankowe masło, ulubiona wędlina (kiełbasa, boczek, karkóweczka), jajko na twardo i sos tatarski Develey. W wersji lekkiej sos może całkowicie zastąpić masło.

Smacznego!

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl