Karnawałowe menu – porady kucharza
Konrad Birek, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy,poleca szybkie przekąski z kurczaka, które idealnie sprawdzą się na karnawałowym przyjęciu.
Karnawał, poza hucznymi balami, spotkaniami ze znajomymi, tańcami do białego rana, nieodzownie łączy się z pysznym oraz efektownie wyglądającym i podanym jedzeniem. Serwowane jest ono przeważnie w formie bufetu lub małych porcji tzw. „finger food”, idealnych na jeden kęs. Ogromną popularnością w tym czasie cieszą się także potrawy jednogarnkowe, które integrują w trakcie przyjęcia gości gromadzących się przy stole. Przykładem takiego dania jest Kurczak Zagrodowy duszony w sosie curry. Oprócz dań głównych, na stole powinny pojawić się kolorowe przekąski oraz sałatki.
Prym wiodą sałatki z grillowaną piersią kurczaka w połączeniu z pomidorami suszonymi, kaparami, serem mozzarella i oliwą z oliwek. Smaczna będzie również grillowana pierś kurczaka z zieloną papryką, ogórkiem, pieprzem zielonym, podawana z jogurtowym sosem curry. Na zimne przekąski niezawodne będą mini szaszłyki z oliwkami i grillowaną papryką, pszenne tortille z serkiem ziołowym, pieczoną piersią z kurczaka i rukolą oraz wszelkie musy np. mus z gotowanej piersi kurczaka z wędzoną papryką w chrupiącym cieście francuskim. Ozdobą stołu będą również wyselekcjonowane sery z całego świata, podane z konfiturami oraz włoskim grissini.
Obok ciekawych składników i przypraw użytych do przygotowywania przekąsek, ważny jest również sposób ich podania. Powinny być efektowne, kolorowe i przyciągające uwagę,a zarazem lekkie w swojej formie. Polecam w tym celu wykorzystanie owoców i różnych kiełków do dekoracji oraz odwagę w łączeniu smaków. Atrakcyjność wszystkich małych „kanapkowych” przekąsek zwiększy podanie ich na oryginalnym pieczywie np. maślanym brioche lub ciemnym chlebie z czarnuszką i orzechami. Musy, salsy oraz inne dodatki ciekawie zaprezentują się w szklanych kieliszkach z nóżką lub specjalnych łyżkach z wygiętą rączką.
Jako ciepłe przekąski sprawdzą się pieczone skrzydełka w sosie BBQ podawane najczęściej z pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz quesadillas z piersią kurczaka zapiekane z serem, serwowane z salsą pomidorową i świeżą kolendrą. Przepisy na nie można znaleźć w serwisie www.zagrodowy.pl.
Konrad Birek poleca na karnawał przepis na Racuszki z Kurczaka Zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem, podawane z sosem ziołowym. Przygotowanie dania zajmie 40 minut.
Składniki dla 4 osób:
3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
½ cebuli pokrojonej w piórka
½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki.Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Kurczak Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie−w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|