Karnawałowe przekąski – Bakłażany po włosku - Index Food


Karnawałowe przekąski – Bakłażany po włosku - Index Food
2013-02-10
Karnawał to czas radości, zabawy i spotkań z przyjaciółmi, podczas których nie może zabraknąć wspaniałego jedzenia. Wypróbuj przepis na Bakłażany po włosku

- kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu i zaskocz swoich karnawałowych gości.

składniki:

- 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią Valfrutta, - 300 g świeżego szpinaku

- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia, - 50 g orzeszków pini (lub nerkowców)

- 4 małe bakłażany, - 50 g parmezanu, - 150 g chudego bekonu w plastrach, - sól i pieprz

sposób przygotowania: przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min.  Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką – tak powstałe łódeczki odłóż na bok. Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone Valfrutta. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!

www.indexfood.pl

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl