Karnawałowe wariacje smakowe z herbatą
Karnawał to kilka wyjątkowych tygodni w roku, kiedy o wiele częściej i chętniej uczestniczymy w zabawach i maskaradach. Ubieramy się wtedy w stroje ozdobione cekinami, falbanami czy wielokolorowe kreacje, a także ochoczo korzystamy z gotowych przebrań. W tym okresie możemy też „zaszaleć” z herbatą
Możemy też przygotować kolorowe napoje na bazie herbaty z dodatkami inspirowanymi karnawałem w Rio. Dzięki temu zachwycimy naszych znajomych i poczujemy ducha brazylijskiego karnawału.
Dekoracje
Podczas organizacji zabawy karnawałowej nie możesz zapomnieć o dekoracjach pokoju czy stołu. Pomyśl także o niekonwencjonalnych dodatkach, np. kolorowych kieliszkach albo sztućcach. Jeśli nie masz takiej zastawy, nie martw się ! Możesz przygotować własne symboliczne ozdoby.
DIY OZDÓB KARNAWAŁOWYCH:
Potrzebne materiały: kolorowa tektura, nożyczki, klej, mini szablon weneckiej maski, wstążki, sznurek, cekiny, kolorowe mazaki
Zmierz obwód szklanki, w której będziesz pił karnawałowe napoje i podziel go na pół. Wynik który uzyskasz to długość Twojej maski, wysokość ozdoby to koło 1/3 wysokości naczynia. Odrysuj na kolorowym kartonie szablon, następnie go wytnij. Ozdób maskę według własnej koncepcji używając mazaków, wstążek i cekinów. Na sam koniec zrób dwie małe dziurki na górze po przeciwnej stronie i przewlecz przez nie sznurek, owiń nim szklankę i zawiąż. Opcjonalnie możesz przykleić maskę taśmą klejącą.
Herbaciane napoje
Mając przygotowane ozdoby i dekoracje warto pomyśleć o zrobieniu oryginalnych napojów, które sprawią, że karnawałowy wieczór będzie jeszcze bardziej wyjątkowy. Nawet zwykła herbata, dzięki odpowiednim dodatkom, może stać się doskonałym elementem zabawy.
Mrożona pomarańcza
(dzbanek 700ml)
- 4 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- 2 pomarańcze
- Cukier
- Kostki lodu
Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę Earl Grey Ahmad Tea London, dodaj skórkę z jednej pomarańczy. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut. Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę. Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – pomocz górną krawędź szklanki i odciśnij w startej skórce pomarańczy. Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.
Truskawkowa nuta
· 2 torebki herbaty Strawberry Sensation Ahmad Tea London
· 8 mrożonych truskawek
· Kilka listków mięty
· Plasterek cytryny
· 2 łyżeczki brązowego cukru
· Kostki lodu
Przygotuj napar z truskawkowej herbaty i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnym naczyniu dokładnie rozgnieć 4 mrożone truskawki i listki mięty z cukrem. Następnie wlej herbatę, dodaj plasterek cytryny, pozostałe owoce oraz kostki lodu.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Nadesłał:
38PR
|