Kasze, makarony, ryż...


2015-03-05
Dobre zastępniki ziemniaków.
Kasze, makarony i ryże bardzo często zastępują w potrawach ziemniaki. Ziemniak, chociaż dobrze znany naszym mamom i babciom, nie należy do najpopularniejszych produktów, ani też do produktów najzdrowszych. W świecie dietetyki przyjęło się, że ziemniaki dużo gorzej trawią się w naszym organizmie, a ich bilans kaloryczny znacznie przewyższa kaszę czy ryż, posiadając też dużo gorszy „skład”. Chcąc zdrowo się odżywiać, nie należy zrezygnować z ziemniaków na zawsze – są one niezbędne do wytwarzania chociażby klusek, natomiast zdecydowanie powinniśmy ograniczyć ich ilość. Ważny jest również sposób przyrządzania ziemniaków. Wracając jednak do wspomnianych zamienników – na początek makarony. Niezwykle smaczne produkty, niestety często wytwarzane z mąki pszennej i jajek – przez co stają się węglowodanami prostymi. Jeśli zależy Ci na zdrowym trybie życia, sięgaj po makarony ciemne, znacznie zdrowsze i bogate w wartościowe składniki. Sam makaron jest podstawą kuchni włoskiej, bardzo cenionej w Polsce i na świcie. Kasze, zwłaszcza gryczane, królują na naszych stołach coraz częściej. Zwykle dodajemy je do zup albo podajemy z gulaszem mięsnym. Niejednokrotnie są bohaterem potraw wegetariańskich. Zdrowe, pożywne – czego chcieć więcej? Ostatnią grupą jest ryż – skarb ze wschodu gwarantujący zdrowie i dobrą kondycję. Dość kaloryczny, aczkolwiek odpowiednio zbilansowany. Wykorzystywany podobnie jak kasza – do zup oraz dań głównych. Najczęściej podawane w formie potrawek z białego mięsa z dużą ilością warzyw lub owoców. Różne rodzaje ryżu wykorzystuje się w różnych formach, zwłaszcza mocno inspirując się kuchnią azjatycką. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl