Kiełbasa z tapenadą
Jak opóźnić jesienne chłody? Może poprzez wyjątkowe propozycje kulinarne? Podane w oryginalny sposób, grillowane bądź z patelni sprawią, że zapomnimy o zbliżających się słotach. Takim nietypowym daniem będzie propozycja firmy Madej Wróbel - kiełbasa z pieca z tapenadą. Tapenada wywodzi się z południa Francji i jest pastą, której głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. My proponujemy przygotowanie tapenady w nieco bardziej wyrafinowany sposób – mówi Magdalena Matynia, główny technolog firmy Madej Wróbel. Oprócz czarnych oliwek, dodajemy jeszcze koreczki helskie (anchois), suszone pomidory, musztardę rosyjską, ząbek czosnku, natkę pietruszki i sok z cytryny. To wszystko razem miksujemy i łączymy z kiełbasą z pieca Madej Wróbel. W rezultacie tworzymy doskonałą kompozycję na grilla lub patelnię. Danie smakuje najlepiej z ogórkami konserwowymi i świeżą, chrupiącą bagietką i wierzcie lub nie…pachnie prawdziwym słońcem Prowansji.
Kiełbasa z tapenadą to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
GRILLOWANA KIEŁBASA Z PIECA Z TAPENADĄ
Składniki na 4 porcje
Kiełbasa z pieca Madej Wróbel 2 sztuki
Suszone pomidory 1 słoik
Czarne oliwki (bez zalewy) 1 słoik
Koreczki helskie 1 małe opakowanie
Ogórki konserwowe 1 mały słoik
Musztarda rosyjska 1 słoik
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
Sok z cytryny
Sól ziołowa, pieprz czarny w młynku
Przekrój kiełbasę w poprzek, oddzielając dolną część kiełbasy od górnej. Przygotuj tapenadę: zmiksuj dokładnie oliwki, suszone pomidory, koreczki helskie, czosnek, natkę, sok z cytryny i przyprawy. Rozsmaruj tapenadę na połówce kiełbasy, następnie połóż warstwę musztardy i nakryj górną częścią kiełbasy. Grilluj na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pokrój bagietkę i przygotuj ogórki do podania jako dodatek.Podziel gorącą kiełbasę na dwie części, a jeśli masz duży apetyt, nie przedzielaj i zjedz całą.
https://www.youtube.com/watch?v=mUJRTEySdfs