Klasyczne koktajle z whisky Dewar’s


Klasyczne koktajle z whisky Dewar’s
2012-11-05
Eleganckie i ponadczasowe. Ich smak przywodzi na myśl klimat dawnego Hollywood oraz uliczki XIX-wiecznego Nowego Yorku. Marka Dewar’s powraca do korzeni miksologii, przypominając receptury na klasyczne koktajle z whisky.

Tradycja i nowoczesność

Sztuka miksologii rozwija się w zawrotnym tempie, a najlepsi na świecie barmani wciąż prześcigają się w kreowaniu nowych receptur na wyśmienite koktajle. Miłośnicy dobrego smaku mogą wybierać z bogatej palety przepisów, pośród których każdy odnajdzie coś dla siebie. Co więcej, konsumenci coraz chętniej sami eksperymentują ze smakiem, próbując stworzyć oryginalne drinki na bazie swojego ulubionego trunku. Wystarczy bowiem kilka świeżych owoców i własnoręcznie wyciskane z nich soki, odrobina wysokogatunkowego alkoholu oraz szczypta wyobraźni, by stworzyć niepowtarzalnego drinka. Od czasu do czasu, warto jednak sięgnąć po sprawdzone przepisy na klasyczne mikstury, których smak docenia się niezmiennie od pokoleń. Będą one wyśmienitym dopełnieniem eleganckiego przyjęcia i uświetnią celebrację ważnych dla nas chwil. Marka Dewar’s, dumna ze swojego dziedzictwa, przygotowała zestawienie ponadczasowych koktajli na bazie whisky.

Dewar’s 12 Blood & Sand

Tommy Dewar fascynował się kinematografią. Nic więc dziwnego, że jeden
z najstarszych koktajli na bazie jego whisky, stworzony został w ramach inspiracji filmem. Dewar’s 12 Blood & Sand swoją nazwę zawdzięcza niememu obrazowi z 1922 roku. „Krew na piasku” to wzruszający dramat o nieszczęśliwej miłości, w którym w postać głównego bohatera wcielił się jeden z pierwszych w historii kina amantów - Rudolph Valentino. Wyrazisty smak koktajlu idealnie oddaje klimat trzymającego w napięciu filmu.

Składniki:
2 części Dewar’s 12 YO
1 część likieru wiśniowego
1 część czerwonego wermutu
1 część świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy



Sposób przygotowania: Do shakera wypełnionego lodem wlać wszystkie składniki koktajlu. Potrząsnąć energicznie, a następnie przelać do schłodzonego wcześniej kieliszka typu martini. Gotowy koktajl przyozdobić skórką z pomarańczy.


Dewar’s 12 New York Sour

Niezwykle wyrafinowany i luksusowy. Łączące się w nim smaki i aromaty przywodzą na myśl klimat wielkiego miasta z poprzedniego stulecia. Dewar’s 12 New York Sour - bo o nim mowa - to kwintesencja prostej elegancki. Od innych koktajli, wyróżnia go niespotykana tekstura, którą zawdzięcza dodatkowi białka z kurzego jajka. Jeden z najstarszych i najbardziej popularnych drinków, przygotowywanych na bazie whisky.

Składniki:

2 części Dewar’s 12 YO
1 część świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Odrobina białka z kurzego jajka
Kilka kropli gorzkiej wódki ziołowej



Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w shakerze wypełnionym lodem. Wstrząsnąć energicznie, do uzyskania pienistej struktury. Następnie przelać do szklanki. Dodać kilka kropli gorzkiej wódki ziołowej.


Dewar’s 12 Manhattan

Manhattan to jedna z najbardziej popularnych dzielnic Nowego Jorku, zamieszkana przez ponad półtora miliona ludzi. To tutaj znajdują się liczne atrakcje turystyczne, miejsca spotkań nowojorskiej bohemy, najmodniejsze kluby a także wielkie centra biznesowe. Największy rozkwit dzielnicy przypadł na pierwszą połowę XIX wieku. Wtedy też powstała receptura na kultowy już dzisiaj drink „Manhattan”. Koktajl na zawsze wpisał się w kanony sztuki miksologii, a fanów jego smaku wciąż przybywa.

Składniki:
2 1/2 części Dewar’s 12 YO
3/4 części słodkiego wermutu
Odrobina gorzkiej wódki
1 wisienka typu Maraschino
Odrobina startej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania:  Słodki wermut, whisky Dewar’s oraz gorzką wódkę wlać do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i dokładnie wymieszać.  W schłodzonym wcześniej kieliszku typu martini umieścić wisienkę maraschino, a następnie wlać miksturę z whisky. Brzegi kieliszka natrzeć delikatnie sokami ze skórki pomarańczowej. Odrobinę skórki cytrusowej wrzucić również do koktajlu.

Dewar’s 12 Year Old Blended Schotch Whisky to jeden z najbardziej uznanych trunków w swojej kategorii na świecie. Ten elegancki alkohol zyskuje w towarzystwie klasycznych dodatków, takich jak czerwony wermut, czy świeżo wyciskane soki z cytrusów. Ponadczasowe koktajle z whisky Dewar’s to propozycja idealna dla wszystkich miłośników dobrego smaku, którzy choć na chwilę  pragną poczuć klimat dawnego Hollywood i Nowego Yorku lat 20-tych ubiegłego wieku. Klasyka w najlepszym wydaniu.

Dossier

Dewar’s Special Reserve Scotch Whisky Aged 12 Years  – to mieszanka najlepszych rodzajów whisky dojrzewających przez co najmniej 12 lat, charakteryzująca się dymnym aromatem i specyficznym, rozpoznawalnym przez znawców smakiem. Do składowania alkoholu używa się drewnianych, starannie przygotowanych beczek, w których wcześniej przechowywane było sherry. Dzięki temu alkohol dojrzewa, a przy tym nabiera wykwintności oraz lekkiej słodyczy.

Wyłącznym dystrybutorem whisky Dewar’s na polskim rynku jest firma Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok. 14, 03-368 Warszawa,
tel. 22 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl