Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami


Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami
2013-04-10
Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

Składniki:

- knedle ze śliwkami JAWO 1 op.

Składniki sosu:

- 6 żółtek
- 80 g cukru
- 75 ml Cognac
- 50 g bakalii

Przygotowanie sosu:

            Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze - aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej.

            Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na www.jawo.pl

 

 

 

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl