2012-12-17
Odrobina egzotyki, nutka nonszalanckiej elegancji oraz mnóstwo kreatywności – to kwintesencja najnowszej kolekcji koktajli z Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie. Oryginalne receptury, specjalnie na tegoroczną edycję Grey Goose Winter Ball, przygotował ambasador marki Grey Goose, Joe McCanta.
Smaki Lazurowego Wybrzeża
Tegoroczna edycja Grey Goose Winter Ball - corocznej imprezy organizowanej przez Eltona Johna oraz markę Grey Goose - przeniosła zaproszonych uczestników balu w klimat lat pięćdziesiątych Riwiery Francuskiej. Okazałe dekoracje i kreacje wizualne zmieniły minimalistyczne wnętrza londyńskiej elektrowni Battersea nie do poznania. Zapanował tam klimat gorącej, letniej nocy na Lazurowym Wybrzeżu. Wyśmienite dopełnienie niezwykłej scenerii stanowiły eleganckie koktajle przygotowane na bazie francuskiej wódki Grey Goose. Tradycyjnie już bowiem, właśnie podczas charytatywnej imprezy Fundacji Eltona Johna, odbywa się premiera najnowszych receptur koktajli stworzonych przez ambasadora marki Grey Goose, Joe McCanta. Koktajle doskonale wpisują się w tematykę przewodnią tegorocznej imprezy – dominują w nich lekkie, orzeźwiające smaki egzotycznych owoców. Każdy z drinków nawiązuje również do charakteru twórczości jednej z gwiazd, które szczególnie zaangażowały się w organizację charytatywnego Grey Goose Winter Ball 2012.
Grey Goose Poolside Martini to niezwykle elegancki i wyrafinowany koktajl, inspirowany młodą wokalistką jazzową Emeli Sandé. Szafirowy kolor mikstury idealnie oddaje atmosferę ciepłego dnia spędzonego leniwie nad basenem na południu Francji. Wyjątkowego stylu nadaje mu kombinacja odświeżającej wódki Grey Goose Le Citron, wanilii i tymianku. Zaskakującą ozdobą koktajlu jest miniaturowy ręcznik plażowy oparty o nóżkę kieliszka.
Składniki:
45 ml wódki Grey Goose Le Citron
15 ml Martini Bianco
5 ml francuskiego likieru z tymianku
7,5 ml francuskiego likieru Blue Curaçao
odrobina francuskiej nalewki ze szparagów
Sposób przygotowania: Składniki wymieszać oraz przelać do kieliszka typu coupette. Koktajl ozdobić skórką cytryny i miniaturowym ręcznikiem.
Grey Goose Golden Angel idealnie oddaje osobowość i twórczość fotografki Ellen von Unwerth. Połączenie delikatnego smaku owocowych soków i słodkich likierów tworzy wyjątkowo delikatną i kobiecą, iście „anielską” mieszankę. Nutkę dekadencji koktajl zawdzięcza dodatkowi tradycyjnych francuskich trunków. Joe McCanta połączył charakter francuskiego kabaretu lat 20’tych – którym pasjonuje się artystka - z nowoczesną sztuką miksologii i stworzył oryginalny drink o wyrazistym smaku.
Składniki:
35 ml wódki Grey Goose L’Orange
5 ml francuskiego likieru Chartreuse Green
15 ml francuskiego likieru de coscoll
25 ml soku z różowego grejpfruta
60 ml soku z soku morelowego
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać i przecedzić do szklanki typu rock wypełnionej lodem. Koktajl ozdobić złotą słomką i cząstką świeżej moreli.
Grey Goose L’Avenir to futurystyczny koktajl zainspirowany niesamowitą estetyką projektów legendy designu, Karima Rashida. L’Avenir jest pełen kontrastów i zaskakujących połączeń smakowych. Koktajl przypadnie do gustu koneserom poszukującym nietuzinkowych doznań. Słodycz owoców przenika się tu z gorzkawym posmakiem ostu mlecznego. Koktajl podaje się w sposób równie nowoczesny i zaskakujący – w metalowym pucharze, z dużą kulą lodu.
Składniki:
35 ml wódki Grey Goose Original
20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
15 ml syropu z owoców dzikiej róży
10 ml wermutu Americano Cocchi
35 ml soku z owoców: wiśni, granatu i aronii
odrobina wyciągu z ostu mlecznego
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Całość przelać do metalowego pucharu z kulą lodu.
Grey Goose Une Journée A La Plage to bardzo egzotyczny koktajl pełen słońca i gorących rytmów. Mieszanka rozbudza zmysły i przywołuje tęsknotę za latem. Inspiracją do jego stworzenia był młody i utalentowany muzyk Labirynth, który w duecie z Emeli Sandé zadbał o oprawę muzyczną tegorocznego Grey Goose Winter Ball.
Składniki:
35 ml wódki Grey Goose Original
10 ml likieru bananowego
15 ml likieru kokosowego
10 ml świeży wyciśniętego soku z limonki
100 ml soku z ananasa
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać i przelać do wypełnionej lodem szklanki typu highball. Koktajl ozdobić liściem ananasa oraz dekoracyjną parasolką.
Oryginalne koktajle z Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie, stworzone
na tegoroczną edycję Grey Goose Winter Ball przez Joe McCanta, kuszą smakami i aromatami Riwiery Francuskiej. Odważne połączenia i zaskakujące składniki zapewniają niezwykłe doznania wszystkim zmysłom. Koktajle posmakują szczególnie tym, którzy tęsknią za promieniami letniego słońca.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac, we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji – mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą której używa się do produkcji pysznych regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji – mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym zapachu, który dostarcza niezapomnianych wrażeń podczas degustacji.
Kontakt prasowy:
Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok. 14,
03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
|