Koktajle owocowe i warzywne, czyli bomby odżywcze
Smoothies to napoje owocowe, warzywne bądź warzywno-owocowe o gęstej, gładkiej konsystencji, najczęściej bazujące na jogurcie, wodzie mineralnej lub owocowym soku. Do ich przygotowania zwykle wykorzystuje się blender.
Smoothies to napoje owocowe, warzywne bądź warzywno-owocowe o gęstej, gładkiej konsystencji, najczęściej bazujące na jogurcie, wodzie mineralnej lub owocowym soku. Do ich przygotowania zwykle wykorzystuje się blender. Wspomniane koktajle stanowią źródło zdrowia, cennych wartości odżywczych, są sycące, niskokaloryczne i oczywiście smaczne. Z pewnością mogą stanowić urozmaicenie diety osób dbających o linię, zastępując jeden z przewidzianych posiłków. Co więcej, są szybkie w przygotowaniu, można je także, po przyrządzeniu, przechowywać przez jakiś czas w lodówce. Pomysłów i przepisów na smoothies z owoców i warzyw pewnie nie da się zliczyć. Koktajle owocowo-warzywne to bowiem spore pole do smakowych popisów i eksperymentów.
Zalety smoothies
Nie wszystkie warzywa są atrakcyjne dla naszych kubków smakowych, a jednak, ze względu na wartości odżywcze, jak najbardziej wskazane w codziennej diecie. Dzięki ciekawym recepturom, można nadać korzystne walory smakowe mniej atrakcyjnej w smaku zieleninie. Należy podkreślić, iż zielone liście warzyw, które często stanowią główny składnik smoothies, mają działanie antynowotworowe, antywirusowe i antybakteryjne, rozrzedzają krew, chronią wątrobę, a także wspomagają oczyszczanie jelit. Co więcej, zawarty w nich błonnik zapobiega cukrzycy, wspomaga układ odpornościowy, zwalcza wysoki poziom szkodliwego cholesterolu i przede wszystkim wpływa zbawiennie na układ pokarmowy. Na dodatek, koktajle, do przygotowania których wykorzystuje się mleko czy jogurt dostarczają organizmowi białko i tłuszcz. Wreszcie, owoce, bez których smoothies trudno sobie wyobrazić, są źródłem niezliczonych substancji odżywczych i witamin oraz przeciwutleniaczy.
Koktajle z warzyw i owoców są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także sycące i smaczne. Świat smoothies warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych to szerokie pole do łączenia różnych smaków. Dopuszczalna jest niemal wszelka dowolność w tej materii, w związku z tym można, a nawet wskazane jest poszukiwanie ulubionych połączeń smakowych. Pamiętać należy tylko o niemieszaniu produktów skrobiowych z owocami. Do przyrządzenia smoothies warto wykorzystać pietruszkę, sałatę, szpinak, jarmuż, obowiązkowo buraki. Niekoniecznie sprawdzą się warzywa nieliściaste. Sięgajmy po banany, jagody, truskawki, maliny czy borówki.
Kilka ciekawych receptur
Poniższe receptury to jedynie przykładowe propozycje, które można modyfikować na wiele sposobów.
- Banan, 2 kiwi, sok z 1/3 cytryny, łyżeczka miodu, pół szklanki kefiru (przed miksowaniem banana i kiwi obieramy i kroimy w kostki)
- 150 g buraka czerwonego, 200 g jogurtu naturalnego i łyżka soku z cytryny (buraka należy ugotować w skórce i po ostudzeniu obrać oraz pokroić na małe kawałeczki, potem dodaje się resztę składników i miksuje).
- 3 marchewki, kawałek dyni, ogórek średni, średnie jabłko, troszkę soku z cytryny, miód (marchewkę, dynię i ogórka trzeba obrać i pokroić, jabłko pokroić i usunąć gniazdo z nasionami, połączyć z resztą składników i zmiksować).
- 1 kg arbuza, cukier lub słodzik, 1,5 szklanki soku limonowego, 2 łyżki posiekanych liści mięty, 2 szklanki wody, 0,5 szklanki kostek lodu (należy zmiksować arbuza z cukrem, sokiem z limonki i liśćmi mięty, do powstałej masy dodać wodę i lód, dokładnie wymieszać).
- Awokado, szklanka truskawek, 2 banany, szklanka wody lub mleka (przed wrzuceniem składników do blendera trzeba obrać owoce i pokroić w kostkę).
- Banan, szpinak, sok anansowy i kiwi (przed miksowaniem obieramy owoce i kroimy na mniejsze kawałki).
Autorem artykułu jest Domowe Sanatorium właściciel sklepu vita-my.pl