Kolacja we dwoje w królewskim stylu


Kolacja we dwoje w królewskim stylu
2014-02-26
Chambord® – likier o królewskim rodowodzie – to idealny sposób na podkreślenie magii Dnia Zakochanych. Wspólnie spędzane chwile warto jednak celebrować znacznie częściej. Na takie okazje polecamy kolację zainspirowaną wyjątkowym smakiem likieru Chambord®.

 

 

Likier Chambord® przepełniony jest aromatyczną, owocową nutą czarnych jeżyn. Niezapomniany smak, aksamitna konsystencja, wyjątkowy aromat w połączeniu ze szlachetną barwą idealnie podkreślą smak, zapach oraz wygląd naszych potraw. Każda kropla likieru może stanowić idealne dopełnienie tego wyjątkowego wieczoru. 

 

Przystawka:

Morelowy Chambord® Brie

Składniki:

·         1 okrągły ser Brie

·         ¼ szklanki suszonych moreli

·         ¼ zielonego jabłka

·         2 łyżki siekanych orzechów*

·         ½ łyżeczki soku z cytryny

·         ½ szklanki soku pomarańczowego

·         ½ szklanki likieru Chambord®

·         2 łyżki cukru

*najlepsze będą orzechy pekana, ale można wykorzystać również orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Obierz i pokrój w kostkę słodko-kwaśne jabłko. Wrzuć na patelnię wszystkie składniki poza Brie. Smaż je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje, a owoce zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia.

Brie rozetnij na pół, tak by powstały dwie warstwy. Rozsmaruj pomiędzy nimi nadzienie.

Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Danie skrop likierem Chambord®. Najlepiej smakuje podane z krakersami lub grzankami.

 

 

Danie Główne:

Słodko – ostre krewetki

 

Składniki:

·         16  dużych krewetek

·         1 duża papryczka Jalapeno

·         1 łyżeczka mielonego czosnku

·         120-150ml oliwy z oliwek

·         75ml likieru Chambord®

 

 

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek. Lekko podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę Jalapeno i smaż na wolnym ogniu. Oczyść krewetki i wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je na wolnym ogniu, dopóki się nie zarumienią.

Do pozostałego po smażeniu wywaru dodaj likier Chambord®. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień. Na każdym talerzu umieść po 8 krewetek i polej je sosem. Podawaj z bagietką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deser:

Chambord® Tiramisu

Składniki na maliny:

·         1 szklanka jeżyn lub malin

·         1 łyżka likieru Chambord®

·         1 łyżka soku pomarańczowego

Składniki na tiramisu:

·         2 szklanki przestudzonego espresso

·         10 łyżek likieru Chambord®

·         2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

·         2 opakowania paluszków biszkoptowych

·         240g serka mascarpone

·         250ml bitej śmietany

·         1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)

·         4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.

Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser.

W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier.  Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.

Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przechowuj nie dłużej niż 24h. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.

               

 

 

Drink:

Kir Royale

 

Składniki:

·         15 ml Chambord® Liqueur

·         szampan top up

Do kieliszka typu flute wlej 15 ml Chamboard® Liquer i dopełnij szampanem.

 

 

 

 

 

Odkryj unikalny charakter likieru Chambord®, którego źródłem są jeżyny. Kompleksowy i zbalansowany smak tego królewskiego trunku idealnie komponuje się z wieloma potrawami  i drinkami. Może być również doskonałą bazą do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Nadesłał:

ComPress

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl