Kolejne powody, by schudnąć


Kolejne powody, by schudnąć
2011-05-08
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca.
Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Analizując dane ponad 15.000 osób na całym świecie, badacze odkryli, że BMI nie jest dobrym wskaźnikiem ryzyka, lepiej nadaje się do tego otyłość centralna - mierzona WHR (waist-hip ratio), tj. współczynnikiem powstałym przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. Naukowcy wyjaśniają, że tkanka tłuszczowa w tym obszarze jest bardziej niebezpieczna, ponieważ tłuszcz sam w sobie jest bardziej aktywny metabolicznie, co oznacza, że silniej oddziałuje na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi.

A oto kolejny powód, by schudnąć. W innym badaniu uczeni z Karolinska Institutet w Szwecji, także studiując specyfikę nadwagi, przeanalizowali dane ponad 8000 bliźniąt w wieku 65 lat lub starszych. Trzydzieści lat wcześniej u tej samej grupy zbadano wzrost i masę ciała, więc naukowcy byli w stanie powiązać te dane z zaistnieniem demencji u osób w wieku późniejszym. Spośród 8534 bliźniąt u 350 zdiagnozowano demencję, 114 miało niepotwierdzone przez specjalistów otępienie. Ci uczestnicy badania, którzy mieli nadwagę lub otyłość w średnim wieku, byli o 80% bardziej narażeni na rozwój demencji, choroby Alzheimera lub demencji naczyniowej w porównaniu z osobami o przeciętnej wadze.

Nadesłał:

Rafal

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl