Kolekcja koktajli Grey Goose – zima 2009
Rozgrzewające sezonowe składniki, subtelne smaki oraz wyraziste aromaty – to znaki rozpoznawcze najnowszych koktajli na bazie najlepiej smakującej wódki na świecie, przygotowanych specjalnie na zimę 2009.
Aby uczcić rozpoczynający się sezon zimowy, Dimitri Lezinska, światowy ambasador luksusowej wódki Grey Goose, postanowił przygotować dla amatorów doskonałej wódki kilka wykwintnych propozycji. Dimitri Lezinska stworzył kolekcję koktajli, których przepisy oparł na recepturach znanych na świecie rozgrzewających drinków. Dimitri nie byłby jednak sobą, gdyby nie dodał klasycznym przepisom francuskiego szyku. Łącząc wykwintne sezonowe składniki z Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie, Dimitri stworzył wyjątkowe koktajle zimy 2009. Nowa kolekcja koktajli Grey Goose zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy wykwintnych trunków.
Oto trzy wyjątkowe koktajle, polecane na długie zimowe wieczory wszystkim miłośnikom Najlepiej Smakującej Wódki na Świece.
President Flip
Stworzony w XIX wieku koktajl, jest znany wśród barmanów na całym świecie. Tradycyjnie wykonywany był on na bazie brandy, jednak wersja stworzona przez Dimitiri Lezinska opiera się na wódce Grey Goose Original. Wykwintny smak alkoholu połączony jest z delikatnym, słodkim aromatem migdałów. W ten sposób Dimitiri Lezinska uzyskał subtelny smak koktajlu, który jest uosobieniem elegancji i stylu. Aby smak koktajlu był bardziej wyrazisty, warto ozdobić brzeg kieliszka gałką muszkatołową, która będzie doskonale uzupełniać smak napoju.
Składniki:
1 i 1/2 części wódki Grey Goose Original
1/2 części orszady
1 i 1/2 części słodkiego wina
1 jajko
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w shakerze wypełnionym kostkami lodu. Całość dokładnie wymieszaj oraz dwukrotnie odcedź przelewając do kieliszka koktajlowego. Brzeg kieliszka ozdób gałą muszkatołową.
Goose Eggnog
W Stanach Zjednoczonych Eggnog jest tradycyjnym napojem, spożywanym w czasie zimy, podawanym zazwyczaj podczas sezonowych przyjęć. Nowa wersja koktajlu Eggnog została zainspirowana koktajlem Tom and Jerry. Goose Eggnog to połączenie wódki Grey Goose L’Orange oraz koniaku z gałką muszkatołową. Kompozycja smakowa jest doskonałą propozycją na aperitif.
Składniki:
1 jajko (oddzielone żółtko i białko)
1 i 2/3 części wody z miodem
1część wódki Grey Goose L’Orange
1 część koniaku
1 laska wanilii
1 i 2/3 części mleka
Przygotowanie:
Ubij białko jajka na pianę. Żółtko wymieszaj z wodą z miodem i ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Ubite białko wymieszaj z pozostałymi składnikami i rozcieraj, aż do uzyskania konsystencji masła. Następnie całość podgrzej w ciepłej kąpieli wodnej. Koktajl należy podawać w szerokich, płaskich kieliszkach, przystrojonych gałką muszkatołową.
French Toddy
French Toddy to ciepły, łagodny drink, idealny dla osób, które zimowe wieczory uwielbiają spędzać przy kominku. W koktajlu French Toddy smak wykwintnej wódki Grey Goose łączy się z delikatnym likierem Green Chartreuse i Galliano.
Składniki:
1 i 1/2 części wódki Grey Goose Original
1/3 części likieru Galliano
1/5 części likieru Green Chartreuse®
1/3 części miodu
1/2 części soku z cytryny
2/3 części wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku, a następnie podgrzewać, delikatnie mieszając. Gorący napój należy podawać w szklankach przypominających kubek.
Zimowe koktajle Grey Goose to doskonała propozycja na długie mroźne wieczory. Drinki, stworzone z precyzyjnie dobranych najwyższej jakości składników, urzekają wykwintnym smakiem i aromatem.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac, we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji – mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą której używa się do produkcji pysznych regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji – mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym zapachu, który dostarcza niezapomnianych wrażeń podczas degustacji.
Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Magdalena Knefel, Konkret PR, ul. Jaracza 10/22, 00-378 Warszawa, tel/fax. (22) 628 50 42, e-mail: b.grzybek@konkretpr.pl, m.knefel@konkretpr.pl.
Nadesłał:
Konkret PR
|