Kolorowe sałatki na Wielkanoc


2018-03-26
Na wielkanocnych stołach od lat królują kolorowe, wiosenne sałatki.

Na wielkanocnych stołach od lat królują kolorowe, wiosenne sałatki. Są łatwe w przygotowaniu, a także zachwycają swoim smakiem. Przygotowując sałatki, pamiętajmy, że wiosna to moment, kiedy wszystko budzi się do życia, a w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, dlatego warto, aby były one składnikami przygotowanych przez nas wielkanocnych smakołyków. Do sałatek warto również dodawać bogate w właściwości odżywcze orzechy i ziarna np. pestki dyni lub ziarna słonecznika. Zaliczamy je do kategorii superfoods, a dzięki temu, że zawierają one w sobie wysoką zawartość witamin z grupy B, a także są bogactwem składników mineralnych takich jak, żelazo, cynk, miedź i potas, mamy gwarancję, że nasz talerz poza doskonałymi walorami smakowymi będzie również prawdziwą wiosenną bombą witaminową!

Pistacjowa wiosna

Poleca blogerka JustaSalad www.justasalad.pl

Składniki na sałatkę:

  • 1 garść rukoli
  • 5 liści sałaty rzymskiej baby
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 10 jajek przepiórczych
  • 6 rzodkiewek
  • 10 filetów anchois
  • Pół szklanki kukurydzy z puszki
  • 100 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 garść liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

 

W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Jajka umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 5 minut, a następnie zalewamy zimną wodą i obieramy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a filety anchois kroimy na połówki. Następnie pistacje siekamy w drobne kawałki. Roszponkę i liście sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajkami i anchois. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami.

 

Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami

Składniki:

  • 100 g mozzarelli w kulkach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Garść rukoli
  • Garść miksu sałat
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • Łyżka oliwy czosnkowej
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

 

Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem.

 

Soczysta sałatka z orzechami włoskimi i czerwoną pomarańczą

 

Składniki:

  • Garść miksu sałat
  • Garść roszponki
  • 2 soczyste czerwone pomarańcze
  • 1 duża marchewka
  • 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g pestek dyni Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem.

Nadesłał:

Agnieszka Cieślarek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl