Konrad Birek poleca dania z kurczaka Zagrodowego
Szef kuchni Konrad Birek proponuje przepis na wiosenną sałatkę z grillowaną piersią Kurczaka Zagrodowego. Na stole smakowicie zaprezentuje się także Zagrodowy pieczony w całości z chrupiącą, złocistą skórką.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny w ofercie Grupy Drosed, specjalisty od drobiu, w postaci całej tuszki lub elementów, hodowany jest w małych, rodzinnych fermach położonych w czystym ekologicznie rejonie Podlasia i żywiony wyłącznie paszą roślinną. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest dzięki temu delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę. Wyjątkowy smak Kurczaka Zagrodowego docenił także dyplomowany kucharz, Konrad Birek, który chętnie sięga po produkt przygotowując autorskie przepisy.
W okresie wiosenno-letnim kawałkiKurczaka Zagrodowego, takie jak skrzydła, uda i podudzia, idealnie sprawdzą się na grilla lub ruszt. Można je także podsmażyć w domu na specjalnej patelni grillowej, która nie wymaga używania tłuszczu i pozwoli nam z łatwością przygotować smaczny, bogaty w wartości odżywcze i, przede wszystkim, zdrowy posiłek. Soczysta, złocista grillowana pierś Kurczaka Zagrodowego będzie doskonale smakować z sałatą, sosem czosnkowo-serowym oraz grzankami z pomidorami. Zamiast sałaty lodowej lub zwykłej (maślanej), Konrad Birek proponuje użyć do jej przygotowania sałatę rzymską, która wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu i ma delikatny smak.
Konrad Birek poleca także przepis na Kurczaka Zagrodowego pieczonego w całości ze świeżymi ziołami i cytryną:
Składniki dla 4 osób:
1 cały Kurczak Zagrodowy
2 rozgniecione ząbki czosnku
50 g masła
1 pęczek świeżego tymianku
1 pęczek świeżego oregano
2 cytryny pokrojone w cząstki
3 łyżki oleju rzepakowego
Sparzona i starta skórka z 1 cytryny
½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól, grubo mielony pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka Zagrodowego umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersiach i udach. Powstałe w ten sposób „kieszenie” natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie wypełnić masłem połączonym z czosnkiem oraz świeżymi ziołami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, nafaszerować cząstkami cytryny i natrzeć olejem połączonym ze skórką cytrynową, wędzoną słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny aż skórka zacznie się rumienić. Należy pamiętać, aby co 15 minut polewać kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem. Do tego samego naczynia żaroodpornego możemy włożyć kilka młodych ziemniaków i piec je razem z kurczakiem. Aromatycznego Kurczaka Zagrodowego podawać od razu po upieczeniu z ziemniakami, ulubionymi sałatami i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Smacznego!
Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|