Korzenne pankejki w sosie śliwkowo-herbacianym
Koniec lata ma swój wyjątkowy smak. To najlepszy czas, by połączyć dojrzałe w słońcu owoce z zapowiadającymi jesień przyprawami i subtelnym aromatem czarnej herbaty.
Słodkie, soczyste śliwki i herbata Darjeeling doskonale podkreślą smak amerykańskich pankejków, które z łatwością przyrządzisz na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
Korzenne mleko:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 4 laski cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Herbaciane śliwki:
- 6-10 średnich śliwek
- 3 łyżki herbaty Darjeeling Ahmad Tea London
- 3 szklanki wody
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Pankejki:
- 1 szklanka korzennego mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła (stopionego)
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Korzenne mleko: W rondelku z dopasowaną pokrywką wymieszaj mleko, imbir, laski cynamonu oraz anyż. Przy pomocy moździerza lub młynka pokrusz goździki, kardamon i pieprz. Dodaj je do mleka. Na wolnym ogniu podgrzej mleko z przyprawami. Zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia, przykryj pokrywką i pozwól wystygnąć przez jakieś 10 minut. Przecedź na drobnym sitku.
Herbaciane śliwki: Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Jeśli chcesz obrać owoce ze skórki, możesz je lekko ponacinać przed gotowaniem. W garnku z dopasowaną pokrywką wymieszaj liście herbaty, wanilię i wodę i doprowadź do wrzenia, nie zdejmując pokrywki. Zanurz śliwki w wywarze na 3-5 minut, sprawdzając ich miękkość widelcem. Gdy będą miękkie, ale wciąż jędrne, wyjmij je z herbaty.
Pankejki: W dużej misce połącz korzenne mleko, jajka i stopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól, i wymieszaj aż masa będzie gładka. Powinna mieć gęstą i puszystą konsystencję, ale jeśli miesza się ją z trudnością, dodaj odrobinę mleka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż pankejki na wolnym ogniu, pamiętając o tym, by co jakiś czas uzupełnić olej na patelni. Przepis wystarcza na 12-15 niewielkich placuszków. Podawaj z herbacianymi śliwkami.
Nadesłał:
38PR
|