Kreatywne przepisy z mieszanką keksową HELIO - zapraszamy do odkrycia trzech propozycji


Kreatywne przepisy z mieszanką keksową HELIO - zapraszamy do odkrycia trzech propozycji
2025-04-16
Wielkanoc to nie tylko święto – to wyjątkowy czas, kiedy smaki, zapachy i wspomnienia tworzą niepowtarzalną atmosferę. Dom wypełnia się aromatem przypraw, świeżego ciasta i... bakalii. Mieszanka keksowa HELIO to doskonały wybór na ten okres – naturalna, starannie skomponowana i pełna smaku.

Dziś zapraszamy do odkrycia trzech propozycji, które łączą tradycję z nowoczesnością. Prosto, smacznie i z nutą świątecznej magii.

Marchewkowe babeczki z bakaliami HELIO
Lekki deser z warzywnym twistem - idealny na rodzinne spotkania przy kawie.

Składniki:

  • 2 drobno starte marchewki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • ½ szklanki oleju roślinnego

  • ½ szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ szklanki mieszanki keksowej HELIO

Sposób przygotowania:
W misce połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj mieszankę bakalii i delikatnie wmieszaj do ciasta. Masę przełóż do foremek. Piecz w 180°C przez 20 minut. Babeczki są miękkie, wilgotne i aromatyczne - doskonałe jako deser lub słodka przekąska.

Drożdżowe bułeczki z bakaliowym sercem
Tradycja w nowym wydaniu - śniadaniowe bułeczki z niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 60 g masła

  • 1 szklanka mieszanki keksowej HELIO

Sposób przygotowania:
Z drożdży, mleka i odrobiny mąki przygotuj zaczyn. Po 15 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Gdy podwoi objętość, uformuj małe bułeczki, do środka każdej dodając łyżkę mieszanki HELIO. Piecz w 180°C przez 20 minut. Ciepłe, domowe - smakują najlepiej tuż po wyjęciu z piekarnika.

Batoniki owsiane z bakaliami HELIO
Prosta forma, bogaty smak - doskonałe na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 1 dojrzały banan

  • 3 łyżki miodu

  • ½ szklanki masła orzechowego

  • ½ szklanki mieszanki keksowej HELIO

  • Szczypta cynamonu lub kakao (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu pokrój na porcje. Te batoniki to zdrowa, energetyczna alternatywa dla klasycznych słodyczy.

Z mieszanką keksową HELIO nawet proste przepisy nabierają świątecznego charakteru. Dzięki niej każdy wypiek zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i ciepło domowego ogniska.

Nadesłał:

EWAM1432

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl