Krem z groszku


Krem z groszku
2012-04-01
Zupa-krem z groszku to niewątpliwie ciekawa propozycja na wiosenny obiad. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali: 3 szklanek groszku, 2 łyżek masła, cebulkę, bulion warzywny oraz sól i cukier do smaku.

Groch znano już w starożytności. Jego nasiona były obecne na stanowiskach archeologicznych datowanych na VIII w. p.n.e. Początkowo był wykorzystywany jako pasza dla zwierząt. Około V w. p.n.e. zaczął być uprawiany w Egipcie, gdzie stał się podstawą diety niższych klas społecznych. Podobnie też było w starożytnej Grecji i Rzymie.

Nie każdy wie, że groch jest bogatym źródłem minerałów i błonnika. Regularne jego spożywanie zapobiega chorobom reumatycznym, kamicom nerkowym i wątrobowym, utracie odporności, bezsenności, bólom migrenowym, odkładaniem się kwasu moczowego w stawach (dna) oraz zapaleniu pęcherza moczowego. Dodatkowo zawiera on fosfor, potas, wapń, sód, magnez, fluor i żelazo oraz stanowi bogate źródło witamin: E, K, B1, B2, B6 i C. Dlatego warto co jakiś czas przygotować danie na bazie grochu.

W polskiej kuchni groch obok kapusty, odgrywa znaczącą rolę. Te dwa warzywa występują także w wielu polskich przysłowiach, np. „groch z kapustą". W Polsce możemy spotkać groch zwyczajny, który jest uprawiany jako warzywo oraz groch zwyczajny polny.

Zupa-krem z groszku

Składniki:

  • 3 szklanki groszku
  • 2 łyżki masła
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • Sól
  • cukier

Przygotowanie:

1.W garnku rozpuszczamy masło.

2.Dodajemy cebulę i groszek, smażymy chwilę mieszając.

3.Dodajemy bulion, krótko gotujemy (aby groszek był miękki).

4.Miksujemy, dodajemy cukier i sól (do smaku).

5.Można przetrzeć przez sito.

6.Dekorujemy kwaśną ubitą śmietaną, grzankami i koperkiem.

Życzę smacznego.

Więcej przepisów na: http://agb.waw.pl/odchudzanie/

Nadesłał:

Mika2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl