Kucharzowi z nożem do twarzy
Ostry nóż to niezbędny atrybut każdego kucharza. Tak naprawdę powinien także znajdować się w każdej domowej kuchni. Bez niego nie będziemy bowiem w stanie wykonać wielu podstawowych kuchennych czynności.
Zestaw naostrzonych noży różnego rodzaju to podstawa wszędzie tam, gdzie przygotowuje się posiłki.
Nie będziemy opisywać budowy noża ani jego przeznaczenia, to fakty oczywiste. Wiadomo też, że nóż nożowi nierówny, a w dobrze zaopatrzonej kuchni powinny znaleźć się noże mniejsze i większe, które przydadzą się w zależności od tego, jakie posiłki i z czego przygotowujemy. Nawet jeżeli nie jesteśmy kucharzami z zamiłowania, to na pewno docenimy obecność odpowiednich, a co najważniejsze, ostrych noży, gdy zabierzemy się nawet za drobne czynności kuchenne.
Rodzaje noży
Aby móc kroić, siekać, szatkować czy wykonywać jeszcze inne rzeczy, powinniśmy zadbać o to, by w naszym kuchennym przyborniku znalazły się następujące rodzaje noży:
Nóż szefa kuchni - nie tylko dla szefa kuchni, ale dla wszystkich gospodyń domowych, które na co dzień gotują. Jest to bowiem nóż uniwersalny, którego szerokie, delikatnie zakrzywione ostrze umożliwia precyzyjne krojenie. Osiąga od 15 -30 cm, przy czym najczęściej spotykane noże szefa kuchni osiągają ok. 20 cm.
Nóż do chleba - jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony jest do krojenia chleba oraz innego rodzaju pieczywa. Osiąga do 25 cm, a jego cechą charakterystyczną jest ząbkowane ostrze.
Nóż do filetowania - przeznaczony jest do oddzielania mięsa ryb od ich ości. Ich ostrza się cienkie i osiągają ok. 15 m długości, dzięki czemu umożliwiają precyzyjne filetowanie ryb.
Tasak do mięsa - to nóż odbiegający wyglądem od pozostałych rodzajów tego sprzętu. Jest prostokątny, ciężki i masywny, dzięki czemu można wykorzystać go do przygotowywania mięsa oraz kruszenia kości.
Nóż do warzyw - to jeden z najmniejszych noży, lekki i o krótkim, czasem ząbkowanym ostrzu. Niezastąpiony, gdy chodzi o obieranie warzyw i owoców.
Nóż uniwersalny - stanowi całą grupę noży elastycznych, o rożnej długości perfekcyjnie ostrych ostrzy, które można wykorzystać w wielu różnych kuchennych sytuacjach.
Oczywiście wśród noży kuchennych znajdziemy jeszcze inne, jak. np. noże do serów, masła, wędlin czy do trybowania. Większość opisanych tu rodzajów noży występuje w różnych rozmiarach. Pamiętajmy, aby wybierając noże na własny użytek, zdecydować się na te, które dobrze leżą w dłoni i mają odpowiednio wyprofilowane rączki (trzonki). Warto mieć w zanadrzu każdy z rodzajów noży, alby cieszyć się szybką i komfortową pracą w kuchni. Wszystkie możemy zakupić osobno bądź zdecydować się cały zestaw, w którym znajdziemy komplet niezbędnych w kuchni narzędzi do krojenia.
Nadesłał:
Majkel007
|
Wasze komentarze (2):
-
renago , 2016-09-19 18:15:20
Super są te noże, dostałam je w prezencie od męża bo zawsze marudziłam ze mam tępe noże, to teraz nie mam prawa narzekać kroją tak jak trzeba, sa ostre jak żyletka :)
-
makak_88 , 2016-09-19 10:10:07
Odkąd mam noże w bloku LOFT od Gerlacha czuję się jak profesjonalny kucharz (a nawet kucharka ;) ) Świetnie leżą w dłoni, są ostre, odporne na pękanie i uszkodzenia a także świetnie wyglądają. Mój ulubiony to Nóż Santoku - połączenie ostrza klasycznego noża kucharza i niewielkiego tasaka!