Kuchnia meksykańska – lekkie dania z warzywami i kurczakiem


Kuchnia meksykańska – lekkie dania z warzywami i kurczakiem
2012-07-23
Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na quesadillas z kurczakiem i opowiada o specjałach kuchni meksykańskiej.

Dania kuchni meksykańskiej należą do najbardziej popularnych i różnorodnych na świecie, dlatego miłośnicy dobrego jedzenia chętnie odwiedzają ten kraj.

Kulinarnie Meksyk, pozostający pod dużym wpływem kuchni hiszpańskiej, kojarzy nam się przede wszystkim z tortillą oraz warzywami, takimi jak pikantne papryczki chili, kukurydza, fasola, pomidory czy avocado. W meksykańskiej kuchni stosuje się około 100 rodzajów papryk różniących się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem i oczywiście stopniem ostrości. Najbardziej znane to jalapeno, habanero oraz tabasco.

Słynne na cały świat potrawy kuchni meksykańskiej to m.in. Quesadilla - 2 (lub 1 złożony na pół) placki kukurydziane bądź pszenne z serem, papryką oraz innymi ulubionymi dodatkami; Burrito – pszenna tortilla zwinięta z farszem mięsnym z ryżem i fasolą, najczęściej podawana z quacamole i kwaśną śmietaną; Enchilada – tortilla najczęściej kukurydziana, zwinięta z farszem w rulon, zapieczona np. z serem i podana z sosem chili, a także pikantne Chili con carne – danie kuchni tex-mex (powstałej z połączenia kuchni teksańskiej oraz meksykańskiej) z mięsa duszonego z pomidorami, kukurydzą, fasolą oraz papryką, podawane z łyżką kwaśnej śmietany oraz tortillą bądź ryżem. Z kolei Fajita to pszenna lub kukurydziana tortilla z kawałkami grillowanego mięsa (kurczaka, ryby lub wołowego) i warzywami. Najczęściej tortilla i pozostałe składniki podawane są oddzielnie, tak abyśmy sami mogli je sobie komponować i zawijać, oraz serwowane z salsą pomidorową, serową lub guacamole. Popularne danie to również Tacos, czyli kukurydziana tortilla, podawana z mięsem, kukurydzą, czerwoną fasolą, pomidorami i łyżką kwaśniej śmietany.

Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje ostry i wyrazisty smak, osiągany dzięki dodawanym podczas gotowania wielu przyprawom o intensywnym aromacie. Najbardziej popularny sos, czyli „salsa meksykańska”, powinien składać się z trzech podstawowych składników w barwach flagi Meksyku: zielonej papryki chili, białej cebuli oraz czerwonych pomidorów. Oczywiście, można ją też doprawić czosnkiem i świeżą kolendrą. Inny popularny dodatek do potraw to „guacamole” – sos o konsystencji pasty do smarowania, z rozgniecionego dojrzałego avocado, wymieszanego z sokiem z limonki, kolendrą, chili, solą i czosnkiem. Do sosu często dodawane są także pomidory oraz cebula. Najsłynniejsza meksykańska przekąska to nachos, czyli pokrojona na małe kawałki tortilla, zapieczona z serem i papryką jalapeno. Najczęściej podaje się do niej dodatkowo salsę pomidorową, guacamole lub czerwoną fasolę.

Konrad Birek poleca na ciepły letni lunch lub kolację przepis na Quesadillas z pieczoną piersią Kurczaka Zagrodowego i serem cheddar. Przygotowanie dania zajmie 40 minut. Jedna porcja zawiera ok. 570 kcal.
 
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
Marynata:
1 łyżka oleju
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
Sól, 1 łyżeczki roztartych w moździerzu nasion kolendry do smaku

8 pszennych placków „tortillas”
4 łyżki guacamole z avocado
1 czerwonej papryki pokrojonej w paski
1 zielonej papryki pokrojonej w paski
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
100 g tartego sera cheddar
1 mały pęczek posiekanej kolendry
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu, a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć, w trakcie lekko dociskając, przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe danie pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową. Smacznego!

Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.

Zagrodowy z Podlasia, produkt Grypy DROSED, z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka - filet, noga, skrzydła, udo, podudzie - w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl