Kulinarna wiosna w Południowym Tyrolu


Kulinarna wiosna w Południowym Tyrolu
2009-04-06
Wiosenne festiwale „Vino in Festa” i „Tygodnie Szparagów” otwierają długo oczekiwany sezon na wino i szparagi w Południowym Tyrolu.

Od 14 maja do 13 czerwca - 15 winiarskich miejscowości wzdłuż południowotyrolskiego Szlaku Wina organizuje festiwale Vino in Festa. Impreza rozpoczyna się od degustacji wina i wspólnej zabawy w historycznych miejscach o unikalnej architekturze. Wraz z festiwalem wina organizowany jest pokaz mody, szampańskie śniadania nad rzeką Etsch, seminaria winiarskie, degustacje i wiele innych imprez towarzyszących.

W nocy z 12 na 13 czerwca, kiedy wszystkie piwnice wzdłuż Szlaku Wina otwierają swoje drzwi dla zwiedzających, można spróbować różnych rodzajów wysokiej jakości win. W 2009 roku, 26 rodzajom win z Południowego Tyrolu otrzymało nagrodę „Trzech Kieliszków" przyznawaną przez prestiżowy włoski przewodnik win "I vini d'Italia", wydawany przez Gambero Rosso oraz organizację Slow Food.


www.suedtiroler-weinstrasse.it

Równocześnie ze świętem wina w dniach od 2 kwietnia do 30 maja trwają „Tygodnie Szparagów” w Terlano. Te szlachetne warzywa już od czasów starożytności były słynne ze względu na właściwości lecznicze, wspaniały smak oraz jako wykwintny dodatek do wina. Szparagi najlepiej rosną na piaszczystej glebie i w chłodnym klimacie. W Południowym Tyrolu, uprawia się je w “szparagowym trójkącie”, wokół miejscowości Terlano, Vilpiano i Settequerce już od końca XIX w. Na polach wokół Terlano hoduje się tylko białą odmianę, a tutejsze warzywa uzyskują delikatny zapach i wyjątkowy, subtelny smak. W Południowym Tyrolu to szlachetne warzywo można kupić już wczesną wiosną.  

Kontakt do agencji PR:

Media Metropolis, tel. 022 654 61 14, tel. kom. 0 601 28 28 81 lub 0 601 44 71 51

Nadesłał:

Południowy Tyrol
http://www.suedtirol.info

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl