Kulinarne doznania w Dolinie Stubai
Nieodłączną atrakcją zimowego wypoczynku w Dolinie Stubai, jest wizyta w jednej z górskich gospód i degustacja lokalnych specjałów. Goście mają do swojej dyspozycji szeroką ofertę rozmaitych punktów gastronomicznych: od rustykalnych i przytulnych chat po ekskluzywne i wyrafinowane restauracje.
Przytulne, górskie chaty
Górskie gospody są otwarte dla gości prawie przez cały rok od rana do wieczora, a czasem nawet w nocy. Oferują znane austriackie potrawy, takie jak Spätzle (kluski z serem), Kaiserschmarrn (puszysty, słodki omlet z rodzynkami, podobno przygotowany kiedyś dla cesarzowej Elżbiety), jak też wieprzowe żeberka (Schweinsripperln) z chlebem czosnkowym (Knoblauchbrot) czy różnego rodzaju knedle. Przygotowując tradycyjne, tyrolskie dania i domowe desery, kucharze często korzystają ze składników pochodzących z własnych upraw lub od lokalnych producentów. Można więc zamówić na przystawkę półmisek z wędzonym boczkiem (Speckjause), masłem i serem domowej roboty lub też zupy przyprawione ziołami z „własnego ogródka”. Po obfitym posiłku, aby wspomóc trawienie, polecany jest sznaps. Można także zrelak-sować się na leżakach na tarasie, podziwiając wspaniały widok na alpejskie szczyty, lub też kontynuować jazdę po doskonale przygotowanych stokach. Dogodna lokalizacja gospód - obok stoków, wyciągów narciarskich i dwunastu naturalnie uformowanych torów saneczkowych – umożliwia wykorzystanie urlopu do maksimum. Niektóre z górskich chat czekają na gości również w nocy, umożliwiając świętowanie w gronie przyjaciół, zapewniając odpoczynek podczas nocnych, saneczkowych imprez, a także oferując noclegi.
Restauracja na wysokim poziomie
Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z wyrafinowanych posiłków i wytrawnych win, najlepszym pomysłem jest wyprawa kolejką górską do restauracji Schaufelspitz, znajdującej się na wysoko-ści 2900 m n.p.m. na stacji Eisgrat na lodowcu Stubai. Niezwykłe kulinarne przysmaki serwowane są tu w nowoczesny i niespotykany sposób, a szeroka oferta win - austriackich, klasycznych oraz nagrodzonych w licznych konkursach – zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dokonania szefa kuchni Davida Kostnera i jego zespołu zostały niedawno docenione i wyróżnio-ne przez Gault Millau, jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po austriackich restaura-cjach. Dzięki temu Schaufelspitz jest najwyżej położoną w Alpach restauracją nagrodzoną przez ten przewodnik. Warto tu zajrzeć zwłaszcza na Noc Smakosza Dine & Wine (12.01.2013 r.), czyli kulinarne wydarzenie, podczas którego w wykwintnym otoczeniu będzie można delektować się 6-daniową kolacją z idealnie dobranym winem (koszt to 125 euro od osoby).
Nocna zabawa
Fani aprés ski także znajdą w Dolinie Stubai coś dla siebie. Mogą wybierać spośród barów pod parasolem zlokalizowanych m.in. w pobliżu stacji Serlesbahn w Mieders, Brugger Alm w ośrodku narciarskim Schlick 2000, w Eissee (na lodowcu na Gamsgarten) oraz w hotelu Mutterberg w pobliżu stacji Stubai Glacier. Dwa szczególnie polecane miejsca po dniu spędzonym na nartach to Jochgeierbar w pobliżu Schlicker Alm i Schlussliacht przy stacji Kreuzjochbahn w Fulpmes. Dla tych, którzy wolą się przebrać przed nocnym szaleństwem, polecane są bary i puby w Neustift oraz Fulpmes.