Kulinarne nowości w restauracji Tamka 43


Kulinarne nowości w restauracji Tamka 43
2012-07-12
Menu restauracji Tamka 43 zyskało nowe oblicze. Wszystko za sprawą wyśmienitych dań skomponowanych przez mistrza sztuki kulinarnej, Roberta Trzópka.

Tradycja i innowacja

Warszawa. Ulica Tamka. To tutaj, w modernistycznym budynku usytuowanym w bezpośrednim sąsiedztwie Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina, mieści się restauracja Tamka 43. Lokal dał się poznać swoim gościom, jako nietuzinkowe miejsce spotkań stworzone z pasji do rozpieszczania zmysłów koneserów dobrego smaku. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością na kilku płaszczyznach - od lokalizacji i wystrój wnętrz, po kartę dań. Wizytówką restauracji jest bowiem innowacyjne menu skonstruowane z autorskich przepisów Roberta Trzópka - jednego z najlepszych polskich kucharzy i pasjonata smaków, którego domeną jest łączenie tradycyjnej sztuki kulinarnej z elementami gastronomi przyszłości. Szef kuchni osobiście dba, aby wszystkie dania z menu restauracji Tamka 43 przygotowane były wyłącznie ze świeżych, sezonowych produktów najwyższej jakości. Nie inaczej jest w przypadku jego najnowszych kompozycji kulinarnych. Odświeżona karta dań opiera się na tradycyjnych smakach, przygotowanych i podanych w innowacyjny sposób. Wśród nowych przekąsek znajdziemy m.in. przepiórkę z kaszanką i sosem z atramentu kałamarnicy. To niebanalne połączenie smaków zapewnia niezapomniane wrażenia zmysłowe. Miłośnicy lekkich kompozycji powinni z kolei wybrać grillowanego młodego pora, podanego ze świeżymi kurkami. Jako danie główne, szef kuchni poleca łopatkę i comber jagnięcy z truflą i pomidorem confit. Odpowiednio dobrane dodatki wyśmienicie podkreślają charakterystyczny smak delikatnego mięsa jagnięcego. Warto skosztować także polędwicy wołowej z puree z selera i sosem maderowym. Dressing przygotowany na bazie portugalskiego wina produkowanego od przeszło trzystu lat na wyspie Madera sprawia, że potrawa charakteryzuje się niezwykłym, pełnym aromatem. Zmiany zaszły również w menu degustacyjnym restauracji. Szeroki wachlarz smaków gwarantuje, że nawet najbardziej wymagający goście znajdą w nim coś wyjątkowego dla siebie. Każde z degustacyjnych dań stanowi niezwykłą ucztę dla wszystkich zmysłów. Robert Trzópek przygotował m.in. przegrzebki z czarną porzeczką i sosem z werbeny, dorsza z młodym groszkiem i oliwą miętową oraz cielęcinę z kurkami i sosem maderowym. Idealnym zakończeniem wizyty w restauracji Tamka 43 będzie odświeżający i lekki deser - w letnie dni polecamy szczególnie wybór słodkości z bogatej selekcji lodów i sorbetów. Odświeżone menu restauracji Tamka 43 łączy tradycję z innowacją. Znajdziemy w nim dobrze znane produkty kuchni polskiej, przygotowane i podane w nowoczesny sposób. Robert Trzópek po raz kolejny wykazał się niezwykłą intuicją kulinarną, która zadziwia i zachwyca najbardziej wymagających koneserów smaku.

DOSSIER:

Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni - Roberta Trzópka - pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy: Beata Grzybek, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com

www.tamka43.pl

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl