Kulinarne podróże z Zagrodowym


2013-07-18
Wakacje to czas odkrywania nowych miejsc i nieznanych nam dotąd smaków, charakterystycznych dla kuchni danego regionu. W kulinarną podróż zaprasza Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy, prezentując wakacyjne przepisy na lekkie dania z mięsa drobiowego.

Jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata jest kuchnia tajska, uwielbiana przez wielu za niepowtarzalną umiejętność łączenia różnych smaków i aromatów. To także kuchnia niezwykle lekka i zdrowa – bazująca na owocach morza, delikatnym mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Konrad Birek, zainspirowany sztuką kulinarną Tajlandii, poleca orientalną zupę z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą. Do jej przygotowania, oprócz mięsa z Kurczaka Zagrodowego, potrzebne będzie mleczko kokosowe oraz charakterystyczne dla dań azjatyckich przyprawy: trawa cytrynowa, świeży imbir oraz liście limonki.

 

Składniki dla 4 osób:

800 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

8 krewetek 16/20

1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej

2 liście limonki kaffir

1 łyżka tajskiej pasty do zup TomKa

2 łyżki soku z cytryny

2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

1 mały pęczek drobno pokrojonej świeżej kolendry

1 drobno pokrojona cebula

1 mała marchewka

1/4 selera

1 por (jego biała część)

40 g mieszanych kiełków

1 ząbek czosnku

200 ml mleka kokosowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżeczka ziaren sezamu

1 łyżeczka ostrej indonezyjskiej pasty sambal oelek

 

Sposób przygotowania:

Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

 

Typowe dla kuchni polskiej owoce oraz podhalański przysmak to podstawa kolejnej wakacyjnej potrawy przygotowanej przez Konrada Birka. Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypkiem podawane z emulsją pietruszki i orzechów włoskich to propozycja, która ucieszy wielbicieli nieco bardziej tradycyjnych smaków, a także fanów wakacyjnego grillowania.

 

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

4 gruszki

Sok z ½ cytryny

12 plasterków sera oscypek

8 plastrów chudego bekonu

2 gałązki rozmarynu

1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

 

Sos:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka miodu

Sok z cytryny do smaku

½ łyżeczki chili pieprz cayenne

Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

 

Przygotowując dania z kurczaka, warto zwrócić uwagę na jakość i walory smakowe mięsa. Polecany przez Konrada Birka Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy od standardowego okres chowu sprawia, że jego mięso jest delikatne, regularnie umięśnione i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Ze względu na niską kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoką zawartość białka poleca się je w szczególności osobom o delikatnym przewodzie pokarmowym, tj. dzieciom oraz osobom starszym.

 

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.

 

Kurczak Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl