Kulinarne podróże z Zagrodowym
Wakacje to czas odkrywania nowych miejsc i nieznanych nam dotąd smaków, charakterystycznych dla kuchni danego regionu. W kulinarną podróż zaprasza Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy, prezentując wakacyjne przepisy na lekkie dania z mięsa drobiowego.
Jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata jest kuchnia tajska, uwielbiana przez wielu za niepowtarzalną umiejętność łączenia różnych smaków i aromatów. To także kuchnia niezwykle lekka i zdrowa – bazująca na owocach morza, delikatnym mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Konrad Birek, zainspirowany sztuką kulinarną Tajlandii, poleca orientalną zupę z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą. Do jej przygotowania, oprócz mięsa z Kurczaka Zagrodowego, potrzebne będzie mleczko kokosowe oraz charakterystyczne dla dań azjatyckich przyprawy: trawa cytrynowa, świeży imbir oraz liście limonki.
Składniki dla 4 osób:
800 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
8 krewetek 16/20
1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
2 liście limonki kaffir
1 łyżka tajskiej pasty do zup TomKa
2 łyżki soku z cytryny
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
1 mały pęczek drobno pokrojonej świeżej kolendry
1 drobno pokrojona cebula
1 mała marchewka
1/4 selera
1 por (jego biała część)
40 g mieszanych kiełków
1 ząbek czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka ostrej indonezyjskiej pasty sambal oelek
Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.
Typowe dla kuchni polskiej owoce oraz podhalański przysmak to podstawa kolejnej wakacyjnej potrawy przygotowanej przez Konrada Birka. Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypkiem podawane z emulsją pietruszki i orzechów włoskich to propozycja, która ucieszy wielbicieli nieco bardziej tradycyjnych smaków, a także fanów wakacyjnego grillowania.
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
4 gruszki
Sok z ½ cytryny
12 plasterków sera oscypek
8 plastrów chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Przygotowując dania z kurczaka, warto zwrócić uwagę na jakość i walory smakowe mięsa. Polecany przez Konrada Birka Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy od standardowego okres chowu sprawia, że jego mięso jest delikatne, regularnie umięśnione i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Ze względu na niską kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoką zawartość białka poleca się je w szczególności osobom o delikatnym przewodzie pokarmowym, tj. dzieciom oraz osobom starszym.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|