Kulinarne zmagania w Sofitel Warsaw Victoria
W maju kulinarne rozgrywki kucharzy programu TOP CHEF przeniosły się do restauracji Le Victoria Brasserie Moderne w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się ekskluzywnym menu restauracji. Tym razem, w jury zasiadł również szef Maciej Majewski.
Zmagania kucharzy 4. edycji programu TOP CHEF nabierają coraz większego tempa. Za nami już ćwierćfinał rywalizacji o zwycięski tytuł. Z tej okazji dla wszystkich widzów i miłośników kulinarnego show, przygotowano niezwykłą niespodziankę – odwiedziny w jednym z obiektów sieci Sofitel - w warszawskim Hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Podzieleni na dwie dwuosobowe drużyny, uczestnicy mieli za zadanie przygotować dania z karty restauracji Le Victoria Brasserie Moderne, które wcześniej zostały zamówione przez jury. Dodatkowym utrudnieniem była presja czasu, która na co dzień towarzyszy pracy w hotelowej kuchni. Na kolację zostali zaproszeni specjalni goście: Agnieszka Sienkiewicz, aktorka oraz Grzegorz Skawiński, lider zespołu Kombi, który w latach 80 wylansował przebój „Hotel Victoria – Hotel Twoich snów”. To właśnie oni, we współpracy z Maciejem Majewski, zdecydowali, które osoby wystąpią w półfinale.
Wyjątkowi goście oraz jurorzy: Ewa Wachowicz i Maciej Nowak, zamówili m.in. Foie gras z pistacjami, smażonego fileta z okonia morskiego w akompaniamencie dodatków takich jak: kalafior, purée, palony por, smażone małże św. Jakuba, rybne velouté, a także polędwiczki cielęce z czarną truflą, ziemniakami confit oraz chrupiącymi sercami sałaty rzymskiej. Nad całością wykonania czuwał Maciej Majewski, który szczególną uwagę przykładał do sposobu podania potraw.
Hotele sieci Sofitel słyną z niespotykanej kuchni, łączącej francuskie korzenie oraz to, co najlepsze w lokalnej kulturze. Koncepcja ta opiera się na świeżych, kombinacjach smakowych, zmieniających się w zależności od pory roku czy sezonu. W Polsce dostępne są trzy obiekty tej marki: Sofitel Warsaw Victoria, Sofitel Grand Sopot oraz Sofitel Wrocław Old Town. Wspólnym mianownikiem wszystkich hoteli jest mocny akcent stawiany na elegancki design, najwyższej jakości obsługę i wysublimowaną gastronomię.
„Kuchnia to jeden z podstawowych filarów naszego hotelu – podkreśla Patrick Carabin, Dyrektor Sofitel Warsaw Victoria - Stale poszukujemy nowych inspiracji, dzięki czemu możemy co sezon zaskakiwać niezwykłymi wariacjami smakowymi. W tym celu bardzo często zapraszamy znakomitych gości, będących niekwestionowanymi liderami w dziedzinie światowej gastronomii. W marcu odwiedził nas Olivier Nasti, francuski mistrz odznaczony, aż dwiema gwiazdkami Michelin oraz tytułem Meilleurs Ouvriers de France. Wraz z naszym szefem Maciejem Majewskim, przez kilka dni przygotowywali kulinarne dzieła sztuki. Teraz postanowiliśmy otworzyć się na rodzimych kucharzy. Uczestnicy TOP CHEF to nie są amatorzy, a w ćwierćfinale mamy do czynienia z doświadczonymi kucharzami. Cieszymy się, że za sprawą Macieja Majewskiego, mogliśmy przekazać im część naszej wiedzy i jednocześnie pokazać, że restauracja Le Victoria Brasserie Moderne to ważny punkt na kulinarnej mapie stolicy.”
Nadesłał:
Public Dialog
|