Kurczak Zagrodowy z Podlasia na niepogodę
Kiedy za oknem plucha i zimno, sięgnij po rozgrzewające dania z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Karmiony zbożami oraz słonecznikiem jest źródłem pełnowartościowego, lekkostrawnego mięsa, które wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia stan skóry i wpływa na lepszą koncentrację.
Pomysły na jesienny obiad podpowiada Drosed.
Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia to idealna baza dla zbilansowanych, lekkostrawnych posiłków, zwłaszcza gdy pogoda nie rozpieszcza. Jest źródłem pełnowartościowego białka – budulca naszego organizmu, a także cennych witamin z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i zdolność koncentracji oraz cynku, odpowiedzialnego m.in. za wygląd skóry.
Te wyjątkowe walory Kurczaka Zagrodowego z Podlasia to efekt specjalnego chowu i sposobu żywienia. Zagrodowy żyje dłużej niż zwykłe kurczaki. Jest karmiony wyłącznie paszą roślinną – głównie zbożami i słonecznikiem. A w jego hodowli nie stosuje się antybiotyków.Dzięki temu jego mięso ma zwartą strukturę mięśni oraz bardziej wyrazisty smak, a po przygotowaniu jest mniej tłuste i ma cieńszą skórkę w porównaniu do innych rodzajów kurczaków. Świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, zapiekany z owocami lub w sosie pieczarkowym czy szpinakowym. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia możemy też podać w jesiennej, rozgrzewającej wersji z dodatkiem gruszek, miodu i bakalii.
Drosed poleca przepis na podudzia z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z gruszkami, miodem i bakaliami:
Składniki:
- 8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- ½ selera pokrojonego w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu akacjowego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę.
Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
Więcej propozycji podania Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można zobaczyć w programach telewizyjnych: Pytanie na Śniadanie – 21 i 28 listopada, Dzień dobry w sobotę – 6 grudnia oraz Okrasa łamie przepisy – 27 grudnia.
***
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu – w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|