Kurczak Zagrodowy ze znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”
Jedno z najbardziej rozpoznawanych w Polsce wyróżnień – znak „Poznaj Dobrą Żywność” -zostało przyznane Kurczakowi Zagrodowemu z Podlasia firmy Drosed. Nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi certyfikat potwierdza wysoką i stabilną jakość produktu.
Pochodzi z Podlasia zwanego „Zielonymi płucami Polski”. Jest hodowany ekstensywnie w małych, rodzinnych gospodarstwach, co oznacza, że rośnie dłużej niż zwykły kurczak. Do tego jest karmiony wyłącznie paszą roślinną. Wszystko to sprawia, że Kurczak Zagrodowy z Podlasia od Grupy Drosed jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony w porównaniu ze zwykłym kurczakiem, a jego skóra jest cieńsza. Jego mięso jest szczególnie polecane dzieciom i osobom starszym. Teraz tę niezwykłą jakość Zagrodowego potwierdza także znak Poznaj Dobrą Żywność.
Certyfikat PDŻ objął Kurczaka Zagrodowego oraz jego elementy (filety, uda, nogi, podudzia i skrzydła) z portfolio Grupy Drosed. Został nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we wrześniu 2014 r. Obowiązuje przez 3 lata i potwierdza wyróżniające się cechy jakościowe Zagrodowego.
Aby go uzyskać,produkty pod marką Zagrodowy musiały spełnić szereg restrykcyjnych wymagań związanych m.in. ze składem surowcowym, zawartością składników odżywczych czy metodami wytwarzania. Kryteria oceny zostały opracowane przez Kolegium Naukowe, w skład którego wchodzą wybitni eksperci z dziedziny żywienia, uprawy roślin, hodowli zwierząt, zdrowia, prawa oraz ekonomii.
Program „Poznaj Dobrą Żywność” ma na celu wyłonienie wyróżniających się na rynku produktów spożywczych. Certyfikat jest ważną informacją dla konsumentów i ma za zadanie pomagać im w wyborze.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|
Wasze komentarze (1):
-
~ogi, 2014-10-07 08:37:11
potwierdzam, bardzo dobry rosół :)